1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Внимавайте с телефонните измамници апелират от полицията

tel.izmamiОДМВР – В. Търново отново отправя апел към гражданите и най-вече възрастните хора в селските райони - Бъдете изключително внимателни, предпазливи и бдителни. Не се доверявайте лесно на непознати!

Телефонните измамници са много изобретателни, с тренирани психологични умения, които по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената им информация, за да ги манипулират. Те често сменят сценариите и обикновено търсят жертвите си сред възрастните хора. Извършителите на тези измами са предимно от криминалния контингент и са от ромски произход.

В случай, че влезете в полезрението им и получите подобно обаждане по телефона, в което Ви съобщават, че ваш близък Ви е изпратил колет от чужбина или някой от роднините Ви е пострадал и за лечението му са необходими пари, първо се уверете, че наистина разговаряте с човека за който ви се представят. Задавайте въпроси. Потърсете обратна връзка със събеседника или близките си. В никакъв случай не приемайте разплащане на улицата или в други градове. Не споделяйте каквато и да било конфиденциална информация за документи на събеседника си, без да сте установили със сигурност самоличността му. Проявявайте гражданско самосъзнание и разказвайте за механизма на измамите на свои познати и близки, това може да допринесе за пресичане на този вид престъпления.

Не се доверявайте, не давайте пари на непознати хора! При всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефон 112 или в най-близкото управление на МВР. Споделете за обаждането на съседи, приятели, на кмета или кметския наместник, ако живеете в малко населено място.

Информацията е предоставена от ОДМВР-Велико Търново.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица