1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

Sv.Konstantin-i-ElenaЦърквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена. През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Император Константин е погребан в златен ковчег в църквата "Свети Апостоли" в Цариград, а градът 16 века носи името му - Константинопол.

Празникът на Свети Константин и Елена съчетава езически и християнски обичаи. От една страна, на този ден хората почитат паметта на двамата светци, ходят на църква, където даряват иконите им с дарове, молят се за здраве и добра реколта. От друга – това е празникът на нестинарите, които танцуват боси в огъня. Свети Константин и Елена е и празник, който отбелязва прехода от пролет към лято.

Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка.

На този ден именници са всички с имена Елена (означава - факел), Ели, Елка, Койчо, Константин (означава - твърд), Коста, Костадин, Костадинка, Кунчо, Ленко, Стамен (означава - постоянен), Станимир, Станка, Стоил, Стоян, Стоянка, Трайко.

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица