1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

С тържествена заря-проверка завърши Денят за почит и преклонение в Горна Оряховица

IMG 1251С тържествена заря-проверка, която наблюдаваха стотици горнооряховчани, завърши Денят за преклонение и почит пред героите. Командващ на тържествената проверка бе капитан Димитър Янков. Военно формирование 22 790 – Горна Оряховица и духовия оркестър при Националния военен университет направиха незабравимо усещането на пл. „Георги Измирлиев”.

Гост на заря-проверката бе генерал-лейтенант Стефан Василев-заместник-началник на Отбраната на Република България. На тържествената церемония присъстваха още ръководството на Община Горна Оряховица, делегации от побратимени градове, представители на войнски и родолюбиви организации, ветерани, много гости. Слово по повод деня за преклонение и почит пред героите произнесе кметът инж. Добромир Добрев.

Много личности, много съдби, много свидни жертви за свободата на родината дава Горна Оряховица. Горди, достойни мъже и жени, оставили семействата, поминъка и най-хубавите си години, за да погледнат отвъд стряхата на собствената си къща, хвърлили се в огъня на борбата за свободата на крехка България. Зад героизма, храбростта и себеотрицанието има много мъка и смразявашща скръб. Тя остава за майките на героите, в чиито сърца и умове навеки гори онзи велик бунтовен дух, каза в словото си инж. Добрев.

След тържествената проверка на воинските части, беше изпълнен и ритуалът с обкичването на паметника на Георги Измирлиев с венец от млади борци. Традицията се поставя през 30-те години на 20 век от горнооряховчанина Марин Дърлев, който се изкачва на пиедестала на паметника и поставя лавров венец от живи цветя.

Тази година по паметника се изкачи младата надежда на Спортен клуб по борба „Локомотив”-Никола Стоянов. През паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени и венци от името на генерал-лейтенант Стефан Василев, народния представител Мирослав Петков, председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, кмета на Общината инж. Добромир Добрев, побратимените на Горна Оряховица градове, Съюз на ветераните, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

С мощна заря над пл. „Георги Измирлиев” завърши денят за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица.

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица