1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Бели гълъби и десетки цветни балони полетяха в небето на Горна Оряховица в празничния ден

IMG 1384Със Света литургия в храм „Успение на Света Богородица” започна празникът в Горна Оряховица. На тържествена сесия в Зала 1 на Общината председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов оповести тазгодишните почетен гражданин и носители на наградите за принос в различни категории. Заседанието започна с химните на Република България и на Европейския съюз. На тържествената сесия присъстваха цялото общинско ръководство, председатели и заместник-председатели на общински съвети, кметове и заместник-кметове на общини от Област Велико Търново, делегации от побратимените градове Нарва, Естония, Череповец, Русия, Рошиори де Веде, Румъния, Сигентсентмиклош, Унгария, Буюкчекмедже, Турция, Смолевичи, Беларус, почетните граждани граждани на Горна Оряховица, гости.

След тържествената сесия на пл. „Георги Измирлиев” започна церемония, на която бяха върчени наградите. Началото й бе поставено със стихотворението на Лина Марини, посветено на Горна Оряховица, изпълнено от Християна Христова.

Знамето на Горна Оряховица бе издигнато от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов и кмета на Общината инж. Добромир Добрев под звуците на „Химн на сътворението”, чийто автор е почетният гражданин проф. Виктор Чучков. Градоначалникът поздрави горнооряховчани по повод празника на града.

Благодаря на всички, които носят в сърцата си Горна Оряховица и допринасят за нейния просперитет. Във време на изкуствени противопоставяния и пагубни страсти много по-силно трябва да вярваме, че със съвместните усилия на общината, институциите, бизнеса, с инициативността и волята на гражданите ще постигнем развитие и стабилност на нашия град. Всички знаем, че успехът е общо дело, а не труд на самотни в усилията си хора, каза в словото си инж. Добромир Добрев. Поздрав към горнооряховчани отправиха областният управител инж. Георги Рачев, който връчи и с плакет на кмета, заместник-кметът на Рошиори де Веде-Станга Теодору, общинският съветник от Буюкчекмедже Ерсел Язърджъ. Поздравителни адреси по повод празника на Горна Оряховица изпратиха Президентът на Република България Росен Плевнелиев, народни представители, общини, фирми, организации.

Председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов оповести пред обществеността Решение на местния парламент за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Горна Оряховица” на инж. Илия Стефанов-дългогодишен директор на ПГЛПИ „Атанас Буров”. Инж. Стефанов получи признанието заради цялостния му принос в учителската професия и заради усилията му да превърне училището в едно от най-предпочитаните в общината. Предвид изградената съвременна материална база и постигнатите добри учебни и производствени резултати, по предложение на инж. Илия Стефанов, през 1999 г. МОН издава Заповед за преобразуване и преименуване на СПТУ по машиностроене в Техникум по лека промишленост и икономика „Атанас Буров”. Училището се развива и израства много бързо, като едно от най-добрите в града, областта, региона и страната. За постигнати най-високи резултати в професионалното образование, през 2002 г. инж. Илия Стефанов е удостоен с най-високото отличие на просветното министерство-„Неофит Рилски”.

С Решение на Общинския съвет с годишни награди на Община Горна Оряховица за принос в различни области бяха удостоени изявени горнооряховчани. Наградите бяха връчени от кмета инж. Добромир Добрев.

С награда за принос в областта на икономиката бе удостоен управителят на „Планета-98” ЕООД Цанко Цанев. Основната дейност на фирмата е в областта на селското стопанство-животновъдство и зърнопроизводство, като през годините дейността й се развива и достига затворен цикъл на производство и търговия. Към момента има разкрити общо 200 работни места. През 2013 г. прави инвестиции на територията на община Горна Оряховица в размер на близо 2 млн. лв. в обекти, разположени в съставните селища. През същата година възобновява „Градски хали”, разкрити по Наредба 26 за директна доставка на продукция от фермери, където има разкрити 30 работни места.

Наградата за принос в областта на културата бе присъдена на НЧ „Напредък-1869”. През тази година предстои да бъдат отбелязани 145 години от основаването на културната институция. Началото на читалищното дело в Горна Оряховица е поставено през 1869 г. , когато един от най-просветените хора в града, революционерът Вичо Грънчаров заедно с учителя Радко Радославов основават читалище „Напредък”.

Днес към читалището функционират много и различни творчески състави. Смесен хор „Славянско единство”, с диригент маестро Донка Копринкова-почетен гражданин на Горна Оряховица, слага началото на хоровото дело в града. Тази година творческият колектив ще отбележи 120 години от основаването си. 60-годишна е историята на Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода”, който има зад гърба си над 4000 концерта пред повече от 3 500 000 зрители в 50 страни от Европа, Азия, Африка. Днес ансамбълът се ръководи от Георги петров-главен художествен ръководител и диригент на хора, Стефчо Алипиев-диригент на оркестъра и хореограф Райчо Димитров.

През 1960 г. в читалището започва да функционира Младежки театър, чийто основоположник е Атанас Бахчеванов. Историята на театъра продължава през 1990 г., когато Симеон Христов слага началото на Младежки театър „Алтернатива”. Своя официална група си имат и поетите в Горна Оряховица. От 1953 г. те се обединяват в ТЛГ „Асен Разцветников” към читалището.

Една от най-мащабните дейност в читалището развива Школата по изкуства, създадена от вокалния педагог Аделина Колева. Годишно в Школата се обучават над 400 деца и младежи между 3 и 20 г. Клас профил класически инструменти е воден от Йордан Дремов и Снежана Бакьова, Милко Тодоров учи децата на китара и ударни, а Тихомир Йорданов – на народно пеене. Аделина Колева работи с ВС „Нова музика” и ВГ „Патиланчета”, Мая Колева – с ВГ „Патиланци”, Калинка Генова – с балет „Калина”.

Клубът по спортни танци „Ксани денс” с треньор Николинка Колева е носител на регионални, национални и международни награди от фестивали и конкурси. Един от най-новите членове на читалището е Клуб „Балканика”, основан през 2010 г. и ръководен от Петър Петърчев. От името на всички състави наградата получи председателят на читалището Атанас Петров.

Три дами удостои тази година ръководството на Общината с годишната награда за принос в областта на образованието. Отличени бяха Криси Аврамова-директор на ОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Горна Оряховица, директорът на ЦДГ „Детска радост” - Долна Оряховица Красимира Захариева и Йорданка Симеонова - старши учител по информатика и информационни технологии в СОУ „Георги Измирлиев”.

Криси Аврамова е сред хората, които умеят да сплотяват екипа си и да решават проблеми в мултикултурна среда. В ОУ „Св. Паисий Хилендарски” 80% от децата са от етноси, различни от българския. През 2013 г. Криси Аврамова ръководи най-големия проект за интеграция на етническите малцинства, водеща организация по който е Община Г. Оряховица – по „Танцуваме, играем и учим заедно” си партнират още 3 образователни институции: ОУ „Отец Паисий” в Писарево, СДГ „Детски свят” – Г. Оряховица и ЦДГ „Асен Разцветников” в Драганово.

Под ръководството на Красимира Захариева детската градина в Долна Оряховица привлича все повече деца. Според колегите й, тя умее да степенува ангажиментите, да решава неотложни проблеми, да планира развитието на детската градина. Йорданка Симеонова е със 17-годишен педагогически стаж, като от 10 г. преподава информатика и информационни технологии в СОУ „Георги Измирлиев”. Минала е поредица обучения в институции като Тракийския университет, Националния педагогически център и др., участва в множество проекти и конкурси.

В областта на спорта тази година наградите за принос са две-за лекоатлетката Моника Георгиева и учителят по физическо възпитание и спорт Митко Тончев.

Моника Георгиева започва спортно-подготвителната си дейност през 2005 г. в ЛК „Локомотив-55”. За 9 години е завоювала общо 140 медала, от които 45 от държавни първенства и 95 от кросови бягания. Моника Георгиева е водеща атлетка в средните бягания, като през 2013 и 2014 г. три пъти подобрява личните си постижения на 1 500 м. и 3 пъти на 800 м. От 2010 г. се състезава от името на ЛК „Локомотив-2010” под ръководството на Стефан Русанов.

Съществен принос към спорта има и учителят по физическо възпитание Митко Тончев. Като преподавател отдава 25 г. от живота си на децата на СОУ „Вичо Грънчаров”. През този период работи и като треньор по баскетбол на деца и юноши в БК „Локомотив”, на девойки и юноши и помощник треньор на мъжете във ВК „Спортист” – Долна Оряховица и в ХК „Локомотив”, където е треньор на юноши старша възраст. От 5 г. е председател на БК „Локомотив”.

С годишната награда за принос в здравеопазването бе удостоен акушер-гинекологът Богдан Косев. Със своя професионализъм и всеотдайност, лекарят е допринесъл за сбъдването на съкровените желания на много семейства, като подпомага успешното износване и раждане на децата им. Д-р Богдан Косев е правоспособен лекар от 1979 г. В периода от 1990 до 1993 г. работи в Ангола, а от началото на декември 2010 г. е старши ординатор в горнооряховската МБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Един от най-верните приятели на горнооряховчани в неравностойно положение – британката Кристин Фокс, получи годишната Награда за принос в социалните дейности. На място, за да получи приза, бе колегата й във Фондация „Приятели – Велико Търново” Рори Клиъри. Кристин Фокс и фондацията й са помагали на Дневния център за деца с увреждания, на ЦДГ „Ален мак”, на Центъра за настаняване от семеен тип, на семейства в неравностойно положение от цялата община.

Почетният гражданин и носителите на годишните награди положиха подписите си в летописната книга на Горна Оряховица. След тържествената част под звуците на „Многая лета” в небето над града полетяха три бели гълъба и десетки цветни балони.

Празничната програма продължи с изпълненията на Балет „Грация, Мажоретен състав при СОУ „Вичо Грънчаров”, Балет „Калина” и Вокална формация „Патиланци” при НЧ „Напредък-1869”.

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица