1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

50-метров суджук опитаха гостите на тазгодишния празник

IMG 1898Близо 2 тона изяден суджук, над 2,2 тона изпита бира, над 7 000 посетители, много музика и настроение-това е равносметката от отминалия празник на горнооряховския суджук. Двудневните тържества започнаха в петък следобед. Проливният дъжд попречи на карнавалното шествие, но не помрачи настроението в парк „Градска градина”, където известният телевизионен водещ Иван Звездев сготви вкусен боб с горнооряховски суджук. Малко по-късно започна концертът на Илия Луков. Заедно с него в Кулинарния денс-клуб взеха участие и Клубът за народни хора „Фолклорна броеница” при НЧ „Братя Грънчарови-2002”.

В събота веселбата започна още от сутринта. През целия ден Градската градина бе сцена на много забавления, суджукарски игри, кулинарни състезания, творчески работилници, викторини с награди. Водещ на празника бе актьорът Димитър Рачков.

Гостите на традиционния празник имаха възможността да опитат 50-метров суджук. За изработването му, технолозите на трите фирми от Сдружение „Раховец 2007”-„Боби”, „Родопа 96” и „Стефмарк” са използвали близо 200 кг суровина. Суджукът е произведен от говеждо месо и подправки, по стара традиционна рецепта. След официалното откриване на празника огромният деликатес бе нарязан от представители на трите фирми и бе раздаден на гостите на празника, които нетърпеливо чакаха около масите.

По-късно до сцената бяха разположени готварските кътове, където се проведе надпреварата в играта за най-бързо обелване, най-тънко нарязване на суджук и за най-красиво аранжирано плато със суджук. Участие взеха общо пет отбора от по двама души. Победители в тази игра станаха Йоана Стефанова и Владислав Петров, които са възпитаници на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”. В надпреварата взеха участие и други ученици от училището, които показаха завидно майсторство при подреждането на блюдата.Публиката също имаше възможността да опита от красиво приготвените плата.

Малко по-късно от друг готварски кът се понесоха неустоими аромати, тъй като започна следващата игра „Да сготвил заедно”. В нея българи и роми приготвяха традиционни ястия на двата етноса-манджа със суджук и пълнени чушки. Тук победители и победени нямаше, тъй като целта на играта беше да се сподели опит между отборите. Големият печеливш всъщност се оказа публиката, тъй като приготвените ястия бяха раздадени на зрителите.

Докато в готварските кътове пушеха тенджери и тигани, на сцената се проведе играта „Уцели суджука”. Всеки участник имаше право на три опита, в която да уцели заветния деликатес.

Победителят, който майсторски заби стреличките си върху подковата с горнооряховски суджук получи разбира се вкусна награда. Малко след тази игра, на сцената се качиха участниците в друга надпревара-„Под капака на горнооряховското гърне”, които трябваше да отгатнат продукти и подправки, необходими за приготвянето на традиционното ястие. Играта „Кулинарен опит” се оказа също много интересна. Състезателите трябваше със завързани очи да познават продукти.

Участниците във всички кулинарни състезания и игри получиха награди и разбира се-подкова горнооряховски суджук.

Докато се вихреше кулинарната надпревара, деца от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и СОУ „Вичо Грънчаров” разпънаха стативи и рисуваха картини, в които основен „модел” бе горнооряховският суджук.

Акцент на празника бяха и грънчарските работилници, в които гостите, заедно с майстори грънчари можеха да опитат да си направят глинен съд, или да си изрисуват чиния. Особен интерес към двете работилници имаше от страна на децата, които с удоволствие се изцапаха с глина и си нарисуваха чинийка за спомен.

На кулинарна тема твориха и потребители на социалната услуга „Защитеното жилище”. Те изработиха от моделин красиви предмети и пана.

На откритата сцена в през целия ден ще се изявяваха самодейни състави от Общината и гости. Надвечер празничното настроение бе подсилено от изпълнението на оркестър „Орфей”. След тях на сцената се качиха Нелина, Теди Александрова и Ани Хоанг. Празникът на горнооряховския суджук завърши подобаващо с пищна заря над парк „Градска градина”.

През 2012 и 2013 г. празникът се проведе в рамките на проект „Мостове към бъдещето”, който се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013. Тази година празникът се организира от Община Горна Оряховица със съдействието на Сдружение „Раховец-2007” като устойчивост на проекта.


Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица