1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горнооряховчанка ще представя България на международна олимпиада по руски език

IMG 2874Две горнооряховски момичета, постигнали най-високи отличия на Националната олимпиада по руски език, посрещна днес в Гербовата зала на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът връчи на Любослава Христова и Михаела Пашамова плакети за високи постижения в сферата на образованието. Двете момичета са възпитанички на СОУ „Вичо Грънчаров”.

На срещата в Общината присъстваха още директорът на училището Милчо Савов и помощник-директорът Невянка Личева, заместник-кметът Йорданка Кушева, експерти от дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки”. Днешната ни среща е израз на признанието на Общината към вашите постижения. Плакетите ще бъдат поредните отличия в колекциите ви с награди. Продължавайте все така устремено само напред и нагоре, пожела на двете момичета инж. Добромир Добрев.

Михаела Пашамова е сред седемте участници в отбора, който ще представи България на Международна олимпиада по руски език. Надпреварата ще се проведе от 5 до 12 юни в Държавния институт по руски език и литература „А. С. Пушкин” в Москва. Правото да е в българския отбор Михаела си спечели още през март, когато завоюва първо място на националния кръг на олимпиадата. С руски Михаела се занимава по-усилено от няколко години, като от VII клас обучението й по езика води Невянка Личева.

Основните интереси и постижения на Михаела са в област „Наука” - чужди езици. Специфична област на нейните изяви е руският език. През миналата година в лингвистичното състезание „Руский медвежонок 2013”, горнооряховското момиче постига много високи резултати-96,32%. Михаела Пашамова печели призовите места и в международните състезания „Лингвистично кенгуру” през 2013 и 2014 г.

Любослава Христова завоюва званието „лауреат” на националния кръг на олимпиадата по руски език. Тъй като е абитуриент, тя не може да участва в състезанието в Москва. Призовото й място в Стара Загора, където бе проведен националния кръг, й позволи да изучава „Руска филология” в Софийския университет. Момичето обаче е избрало да кандидатства „Културология” в същия ВУЗ.

Любослава неколкократно е стимулирана финансово от Община Горна Оряховица по общинската програма за работа с талантливи деца. През настоящата учебна година бе удостоена с едногодишна стипендия за постигнатите призови места през 2012/2013 г. в олимпиадата по руски език и Националното многоезично състезание на английски-руски език. Възпитаничката на СОУ „Вичо Грънчаров” е с много високи резултати от лингвистичното състезание „Руский медвежонок-2013” - 81% и първо място в националния кръг на международното състезание „Лингвистично кенгуру” през миналата година. В областният кръг на олимпиадата по български език и литература за настоящата учебна година е с най-висок резултат за област Велико Търново. Любослава Христова е автор на книгата „Земята на мечтите” с разкази и поезия. Награждавана е от фондация „Комунитас” с едногодишна стипендия.

Михаела Пашамова и Любослава Христова още веднъж показаха, че, освен езиково, са израснали и емоционално. Момичетата изказаха специални благодарности на ръководството на Общината, на директора на училището и на преподавателя си Невянка Личева.

Милчо Савов и Невянка Личева благодариха за традицията, която създаде сегашното общинско ръководство да се среща с успелите деца и ученици на Община Горна Оряховица.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица