1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Музикален спектакъл подготвят хорът на слепите „Акад. П. Стайнов” и хор „Славянско единство”

hor-Akad.P.StainovКонцерт църковно-славянски песнопения ще подари на горнооряховчани Смесеният професионален хор на слепите „Акад. Петко Стайнов” с диригент Петър Матев. Концертът ще се състои на 11 юни /сряда/ от 18.30 ч. в Зала №1 на Общината.

Публиката ще се наслади на изключително красиви ортодоксални мелодии от български и руски композитори, поднесени с много майсторство от незрящите певци. Ценителите на хоровата музика ще имат удоволствието да чуят творби на Филип Павлов, Добри Христов, Александър Архангелски, Дмитрий Брутнянски, Чайковски и др.

Концертът се организира по проект „Музикални празници с незрящите певци и приятели” на фондация „Устойчиво развитие”, в партньорство с фондация „Хор на слепите „Акад. Петко Стайнов”. Проектът е финансиран от Агенцията за хората с увреждания при Министерството на труда и социалната политика.

В музикалния спектакъл участие ще вземе и горнооряховският хор „Славянско единство”, с диригент Маестро Донка Копринкова. Съорганизатор на концерта е Община Горна Оряховица. Входът е свободен.

Смесеният професионален хор на слепите „Акад. Петко Стайнов”

е създаден през 1935 г. от група ентусиазирани слепи певци с изявени музикални качества. Съставът много бързо доказва своето високо художествено равнище и на 1 октомври 1948 г. с Указ на правителството е обявен за професионален.

Репертоарът на хора обхваща произведения от български и чужди автори – предкласика, класика, романтизъм, съвременна музика, църковно-славянски песнопения, авторски обработки на български фолклорни песни, вокално-симфонични творби.

Любовта и всеотдайността на слепите хористи към музиката намират изява в издаване на грамофонни плочи, аудиокасети, два компактдиска, записи в Българското национално радио, изнасяне на стотици концерти в страната и чужбина (Германия, Чехия, Литва, Армения, Беларус, Унгария, Турция, Гърция). Хорът е носител на награди и отличия от фестивали и конкурси.

От 1997 г. диригент на състава е Петър Матев. Той завършва Българската държавна консерватория (сега Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров) в София през 1987 г. със специалност „хорово дирижиране”. Работи с различни хорови състави – детски, мъжки, смесени, фолклорни, с които концертира в Германия, Франция, Италия, Гърция, Швейцария, Люксембург, Испания, Турция, Македония. През 2002 г. е носител на сребърен медал в категорията „Фолклор” на IХ международен хоров конкурс „Орландо ди Ласо” в гр. Камерино, Италия. Има многобройни записи и издадени четири компактдиска.

Хор „Акад. Петко Стайнов” заема достойно място като един от водещите състави в българската музикална култура.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица