1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Министър Димитър Греков откри жътвената кампания в Долна Оряховица

IMG 3963Министърът на земеделието Димитър Греков даде символично начало на жътвената кампания в Долна Оряховица в селскостопанската база на „Универсал НВГ”. Добра поличба е, че през първия ден от жътвата вали дъжд, но през следващите дни ще трябва много сълнце, за да се прибере реколтата качествено, без загуби и най-важното да бъде реализирана добре. Имаме основание да смятаме, че цената й тази година ще бъде по-добра от миналогодишната, каза министър Греков.

Тази година са засети около 11 млн. дка и се очаква да бъдат получени близо 5 млн. т зърно от пшеницата и 700-800 000 т ечемик.

Състоянието на есенниците беше много добро, но за съжаление дъждовете през последните дни не са благоприятни. Дъждът обаче ще се отрази благоприятно на пролетниците-царевица и слънчоглед, коментира земеделският министър. По думите му констатираните загуби след продължителните валежи са около 32 хил. дка и от тях нищо няма да може да бъде прибрано. Най-пострадали са плевенски, старозагорски, част от ямболски и казанлъшки региони. Стопаните на наводнените площи веднага трябва да се обърнат към областните земеделски служби, за да могат своевременно да се направят протоколите и по-късно да им бъдат изплатени средствата, каза още министърът.

След като даде символичен старт на жътвената кампания, Димитър Греков изпробва и възможностите на комбайните Claas от последно поколение. В тазгодишната кампания по жътвата ще участват 8518 зърнокомбайна, което е с 3% повече от 2013 г. Количеството и качеството на техниката е напълно достатъчно, за да могат стопаните в страната да извършват спокойно и сигурно работата си, допълни министърът.

Димитър Греков пожела на всички земеделски стопани реколтата да бъде прибрана бързо, качествено и без загуби.

Гости на откриването на жътвената кампания в Долна Оряховица бяха още заместник-областният управител Андрей Илиев, директорът на Областната земеделска служба във Велико Търново Зехра Байрактар, кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, кметът на Долна Оряховица Григор Минков, кметове на други населени места от общината, експерти, земеделски производители и представители на фирми за специализирана селскостопанска техника.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица