1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Танцьори от шест държави дефилираха в Горна Оряховица под огромен национален флаг

IMG 4230С пъстро дефиле на страните-участнички в Горна Оряховица започна Х-то издание на Международния фолклорен фестивал „Раховче”. Домакин на фестивала е НЧ „Братя Грънчарови 2002”.

Танцьорите преминаха по пешеходната зона в центъра на града, над която специално за Международния фестивал е монтирано българското национално знаме на площ от 420 кв. м. Флагът е изработен от 325 кв. м. плат, разделен на 18 000 лентички. Лентичките са завързани върху въжета с обща дължина 2 800 м. Дължината на националното знаме е 60 м, а широчината му е 7 м. В изработването на огромния флаг се включиха деца от НЧ „Братя Грънчарови-2002” и момчета и момичета от Горнооряховски младежки парламент.

Колоната от дефилиращи танцьори снощи поведоха слънчевите деца от състав „Рошиори” от Румъния, следвани от усмихнатите танцьори и музиканти от ансамбъл „Розмария”, Словакия, домакините от НЧ „Братя Грънчарови 2002”, атрактивните момчета и момичета от „Абджари”, Грузия, колоритните изпълнители от „Аирес Кастеланос”, Испания и изключително динамичните танцьори от ансамбъл „Извораш”, Молдова. На импровизираната сцена пред Градската художествена галерия „Недялко Каранешев” съставите направиха кратко представяне на репертоара си.

Заради разразилата се буря снощи, официалното откриване на Фолклорния фестивал и на XIІ Детски фестивал на изкуствата бе преместено в Спортна зала „Никола Петров”. Форумът бе открит от кмета инж. Добромир Добрев, който връчи на домакините почетен плакет на Община Горна Оряховица. Всяка година в дните на фестивала, градът ни оживява от красивите багри и настроението, което носите, поздрави танцьорите инж. Добрев. След откриването горнооряховската публика имаше възможността да се наслади на програмата, представена от гостите и домакините.

В Х-то издание на Международния фестивал ще се включат над 430 участници, а в ХІІ-я Детски фестивал на изкуствата „Раховче”, ще участват над 510 деца.

До 28 юни всяка вечер от 18.00 ч. на открита сцена пред ГХГ „Недялко Каранешев” горнооряховчани ще могат да наблюдават концерти на различни състави, участници във фестивалите. От 19.00 ч. фестивалните вечери ще продължават на сцената на Летния театър /при лошо време в Спортната зала/. Гала концертът на участниците в двата фестивала ще се състои на 28 юни /събота/ от 19.00 ч.

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица