1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Художникът на киното стана на 80 години и отпразнува рождения ден с изложба

IMG 508580 свои творби подреди в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев” за 80-я си рожден ден Иван Караиванов. Така по нетрадиционен начин творецът, останал в спомените на много горнооряховчани като художникът на киното, отпразнува 80-та си годишнина.

Изложбата бе открита от проф. Иван Бочев от Великотърновския университет, който представи творчеството на Иван Караиванов.

Художника уважиха кметът инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева. На откриването присъстваха много ценители на изобразителното изкуство, приятели и почитатели на твореца.

Горнооряховчани познават творчеството на Иван Караиванов от мащабните платна, украсавали преди време фасадата на киното. В продължение на 37 години той защитава таланта си като един от най-добрите художници на фасаден киноплакат.

През май Иван Караиванов подари на Историческия музей фотоси на 150 плаката, които бяха подредени в изложба по повод Международния ден на музеите. Така един ден бъдещите поколения ще знаят, че е имало и такава дейност, казва художникът.

Наред с фасадния киноплакат, творецът рисува картини, отразяващи настроението му от заобикалящата го действителност. Иван Караиванов проявява интерес и към творбите на световните майстори-класици и се изявява като добър копист. Гостита на изложбата имаха възможността да видят реплики на картини на Микеланджело, Рафаело, Иля Репин, Ярослав Вешин, проф. Васил Стоилов и др. В изложбата са показани и няколко портрета, сред които на банкера и държавник Атанас Буров и на будителя Иван Момчилов.

През годините Иван Караиванов участва активно в живота на групата горнооряховски художници. Негови творби са показвани в местни и национални изложби. За своето творчество Иван Караиванов е награждаван многократно. През 1981 г. е удостоен с орден „Кирил и Методий” ІІ степен, а през 2003 г. е награден от Община Горан Оряховица за принос в развитието на културата.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица