1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Инж. Добрев поздрави горнооряховските пожарникари по повод професионалния им празник

IMG 6502Инж. Добромир Добрев поздрави днес горнооряховските пожарникари по повод професионалния им празник. Градоначалникът пожела на служителите на РС ПБЗН, в лицето на началника им гл. инспектор Георги Тодоров здраве и успехи за тях и семействата им и по-малко работа за огнеборците.

Следобед горнооряховските пожарникари си организираха поход до хижа „Божур” със спортни прояви.

На 14 септември 1905 година в София, по инициатива на 17 пожарни командири и деятели на пожарното дело, е открит Първият пожарникарски събор – едно от най-значимите събития с програмно значение в историята на пожарното и спасителното дело в страната, по време на което с абсолютно мнозинство е взето решение да се основе пожарникарско дружество в България. С решение № 385/13.09.1995 г. на Министерския съвет този ден е обявен за Професионален празник на служителите от структурите „Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР. Традиционно той съвпада с провеждането в национален мащаб на Седмицата на пожарната безопасност, която тази година се проведе в периода от 08 до 12 септември. За горнооряховските пожарникари седмицата приключи с ден на отворените врати.

Сведения за организирана противопожарна защита на гр. Горна Оряховица има от 1938 г, когато е построена сградата на противопожарната служба. Тогава пожарникарите са използвали единствения за тогавашното време противопожарен автомобил Фиат 31. Развитието на службата в следващите години е пряка функция на икономическото състояние на страната. Днес все по-трудно се осигуряват безпроблемните дежурства с остарялата и амортизирана техника и оборудване. Почти винаги поне един от четирите автомобила на дежурство е спрян за ремонт, и само благодарение на безрезервната подкрепа на ръководители и специалисти от различни фирми в района и на самоотвержения труд на огнеборците, гражданите винаги могат да разчитат на специализираната им помощ.

Организацията за осигуряване на пожарната и аварийна безопасност в общината е изградена в изпълнение на изискванията на Закона за МВР.

Към момента пожарната обстановка в Община Горна Оряховица е нормална. От началото на годината служителите на РСПБЗН са посетили общо 312 произшествия, срещу 328 за същия период на 2013 г. Тази година увеличение бележат пожарите с материални загуби, които са 46 за сметка на миналата година, когато са били 37. Тази година има 1 загинал при инцидент с огъня, докато през 2013 г. няма нито един. Увеличили са се и пожарите без материални загуби-214, срещу 81 за 2012 г. С две повече от миналата година са фалшивите повиквания.

Служителите на РСПБЗН са участвали също в 5 аварийно-спасителни дейности, 5 дежурства, 31 помощни операции.

Данните показват, че като цяло произшествията са повече. През тази година преобладаващи са били пожарите в жилищното стопанство, следвани от тези в транспортни средства и в селскостопански обекти. Най-честата причина за възникване на пожари е била техническата неизправност. Следват пожарите причинени от небрежност и от късо съединение.

От началото на годината служителите от Държавен противопожарен контрол, планиране и превантивна дейност са извършили 19 комплексни, 467 контролни и 14 тематични проверки на 2578 обекта. В превантивната дейност на служителите от РСПБЗН са съставили 23 акта за административно нарушение.

За всички добри тенденции и за успешното развитие на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” заслугата не е само на огнеборците, а е резултат от успешното им сътрудничество с различни инстанции. Затова ръководството на противопожарната служба изказва най-сърдечни благодарности на Общинското ръководство, на фирмите в района и на службите, с които си сътрудничим за подкрепата, която ни оказват и за все по-голямото разбиране проявявано от тяхна страна към проблемите по обезопасяване на обектите.

Въпреки трудностите по пътя на професионалната си реализация, служителите на РСПБЗН работят добре за гарантиране сигурността на населението, затова и с гордост отбелязват професионалния си празник, каза гл. инспектор Георги Тодоров.

Началникът на РСПБЗН отправи поздрав към всички бивши и настоящи огнеборци и техните семейства по повод професионалния празник празника и им пожела много здраве, щастие и безаварийна работа за в бъдеще.

 

Данните са предоставени от РС ПБЗН – Горна Оряховица

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица