1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Малки и големи се надиграваха в Поликраище и хапнаха вкусна градинарска чорба

IMG 6645И тази година в средата на септември Поликраище бе домакин на VІІІ-ми Общински празник на плодородието. На открита сцена в центъра на селото земеделските стопани бяха подредили пъстра изложба с есенни дарове от градините си.

В страни от изложбата още от рано сутринта гореше огън, на който в 40-литров казан къкреше традиционна градинарска чорба. И тази година подготовката й бе поверена на майстор Иван Байчев и на Тодор Кушев. В големия казан се варяха карфиол, моркови, целина, картофи, зелен боб, чушки, домати, люти шипки и дребни макарони. Майстор Иван Байчев е от Поликраище, но живее в Будапеща. Всяка година обаче още през пролетта си идва в родното село. За празника на плодородието пък, неговите съселяни му поверяват голямата отговорност по приготвянето на чорбата. Майстор Иван готви по традиционна рецепта, която в никакъв случай не издава. Преди градинарската чорба да бъде раздадена, тя бе осветена от отец Антоний, който благослови и тазгодишната реколта.

Гостите на празника се повеселиха и с изпълненията на местни и гостуващи фолклорни състави и изпълнители.

Празника в Поликраище уважи кметът на Общината инж. Добромир Добрев, който разгледа изложението на земеделска продукция и се наслади на изпълненията на самодейците. Всички земеделски производители, показали стоката си на изложбата получиха грамоти. Грамота получи и майстор Иван Байчев, който сподели, че тайната на хубавата чорба се крие в това да е гореща, да е люта и да има кой да я хвали.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица