1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

„Десетият кръг на ада” представи пред горнооряховчани Милко Марков

IMG 7042Милко Марков представи пред горнооряховчани най-новата си творба „Десетият кръг на ада”. Творбата, с подзаглавие „Записки на възпитателя”, фокусира вниманието върху болезнения за българското общество въпрос за изоставените деца, отглеждани в социални домове.

Гости на представянето на книгата бяха заместник-кметът Йорданка Кушева, кметът на Първомайци Янко Янков, много общественици, културни дейци и хора, работещи в социалната сфера.

Съпреживял и организирал делника на изоставените деца, авторът пресъздава по силно емоционален начин техните перипети, разочарования и възторзи. В книгата са представени действителни събития, които често граничат с абсурда в съзнанието на хората, незапознати с бита в социалните домове.

Творбата е своеобразен пъзел от фрагменти, случки и размисли на автора. Откъси от нея бяха прочетени пред присъстващите от психолога Веселин Хаджигеоргиев.

Интересен момент в книгата са поместените творби на децата и мислите, които те споделят с възпитателя. По този начин авторът дава думата на обекта на своето изследване, а читателят има възможност да чуе автентичния глас на децата.

В книгата са представени и мнения на специалисти в тази област. Проследена е и историята на институциите в България, чиято цел е била да обгрижват изоставените деца от началото на двадесети век до наши дни.

Много от присъстващите в залата на Младежкия дом специалисти също изразиха своето мнение и споделиха впечатления както от книгата, така и от ежедневната си работа.

”Книгата не е само за специалисти, а за всички представители на гражданското общество. Целта ми бе да предизвикам дискусии сред хората и да ги накарам да се замислят. Трябва да воюваме за всяко едно българско дете. Много съграждани повече пречат, отколкото да помагат. С безразличие и апатия само влошаваме и без това критичната ситуация. Трябва всички да се постараем да подобрим живота на тези деца. Почти не се говори в България по тази тема и така нещата допълнително се влошават. Въпроси – стотици, а отговори – никакви...”, сподели авторът на „Десетият кръг на ада” Милко Марков.

Книгата е отворена за дискусия за решаване на проблемите, свързани с институциите, обединени под общоприетото наименование „Дом за изоставени деца”.

Представянето на книгата бе организирано от Община Горна Оряховица, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Младежки дом и Издателство „Българска книжница”.

IMG 7034IMG 7036IMG 7046IMG 7051

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица