1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Празнично приветствие на инж. Добромир Добрев по повод Деня на Независимостта

ing.Dobromir-DobrevУважаеми съграждани,

През далечната 1908 година обявяването на българската независимост става факт. Днес тържествено отбелязваме 106 години от тази бележита дата.

Нарушавайки клаузите на Берлинския договор, България обявява своята независимост. Извървява своя дълъг и труден път на международните отношения, поет след Освобождението.

На 22 септември в 9:00 часа през гара Горна Оряховица преминава специален влак в посока гара Трапезица. В него е почти целият политически елит на страната, начело с Княз Фердинанд І. Веднага след него от Горна Оряховица тръгва и втори влак с кмета на града Димитър Карастатев и стотици граждани. В името на конспирацията присъствието на жителите е мотивирано с участие в политически митинг.

Със специален манифест във Велико Търново княз Фердинанд І обявява България за независимо царство.

Последва пълна военна мобилизация на страната, в готовност да защити обявената позиция. Сблъсъци се водят само на дипломатическата маса, а резултатът е международно признание на българския политически акт – през март 1909 г.

Актът на Независимостта издига България на по-високо равнище в европейската политическа и дипломатическа сцена. Създават се предпоставки за икономически просперитет на младото българско княжество. В онези дни не оръжието, а духът триумфира над всичко.

106 години по-късно, ние, признателните потомци, пазим завета на нашите предци. Прекланяме се пред паметта и заслугите им и се стремим да бъдем техни достойни наследници.

         Честит празник!

 инж. Добромир Добрев

Кмет на Община Горна Оряховица

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица