1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

В Поликраище празнуваха 130 години от създаването на НЧ „Развитие -1884”

IMG 8206С концерти и изложба в Поликраище бе отбелязана 130-та годишнина от създаването на НЧ „Развитие 1884”.

Първата празнична вечер започна с откриване на експозиция, представяща калиграфския талант на Йордан Карастоянов от Поликраище. Час по-късно започна и празничния концерт „Песен от сърце извира, стъпка от душа се ражда”, с участието на самодейни читалищни колективи. Празникът уважиха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Йорданка Кушева, кметът на Поликраище Марин Тодоранов. Преди началото на концертната програма, председателят на читалището Марин Богомилов връчи грамоти на предишните свои колеги и на изявени самодейци. Плакет от Община Горна Оряховица, Марин Богомилов получи от кмета на Общината инж. Добромир Добрев с пожелание читалището и занапред да продължава да бъде пазител на традициите и духът български.

Честването на кръглата годишнина ще продължи и на следващия ден с концерт на хор „Бодра смяна”. Концертът бе посветен на 115-та годишнина от рождението на създателя на хора Бончо Бочев и 130 години от създаването на читалището в Поликраище.

НЧ „Развитие 1884” е основано през 1884 година. Инициатори за това благородно дело са учители и представители на местната интелигенция. На сцената на читалище са и първите изяви на създателя на хор „Бодра смяна” Бончо Бочев.

Днес към НЧ „Развитие 1884” работят пет творчески колектива: Женски народен хор „Росна китка” с диригент Георги Петров,

ДТС ”Северняче” с хореограф Анелия Пенчева, Клуб за народни хора „Жива вода” с хореограф Цанко Михайлов, ДТС „Развитие” с ръководител Елена Каракашева и ДФГ „Росна китка” с ръководител Тихомир Йорданов.

През 2014 г. съставите на читалището са носители на редица награди от различни музикални форуми. Женският народен хор „Росна китка” е носител на първа награда от ХХV Общински празник на народните хорове в Първомайци. Хорът е първенец и на ІІ Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, който се проведе край Петропавловския манастир, както и на Национални фолклорен фестивал „Насред мегдана” в Арбанаси. Творческият колектив е носител на Специалната награда на Фондация „Кларитас” - София от І Национален конкурс за северняшка песен „Море, песен екна“ гр. Севлиево. Хорът завоюва първо място от VІІІ Национален преглед на любителските многогласни хорове и групи за народно пеене - с. Кортен, както и на ХХХХVІ Фолклорни празници „Славееви нощи” гр. Айтос.

ДТС „Северняче” е носител на първа награда в своята категория от XII фестивал на камерния танц – гр.Хасково. Съставът се класира на второ място на VІІ Празник на фолклорното изкуство „Като жива вода 2014” гр. Суворово. През годината „Севернячетата” взеха участие във Фолклорния фестивал „Магията на Рила планина” в курорта Боровец. Танцовият състав се представи на Фолклорния фестивал „Среща на традицията” в гр. Монтекатини, Област Тоскана – Италия; участва и в Международното музикално училище- лагер в гр. Халастелек, Унгария.

В своя творчески актив през годината ДТС „Развитие” записа участия в детския фестивал на изкуствата „Раховче” и в ІV Национален празник на автентичния фолклор „На мегдана” с. Писарево.

Клубът за народни хора”Жива вода” завоюва второ място на ІІ Международен фолклорен конкурс – надпяване, надсвирване и надиграване „Северняшки славей” гр. Сухиндол и трето място в конкурса за замесване на обредни хлябове.

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица