1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Празник на балета за 60-годишнината на школата в Горна Оряховица

IMG 8449Своеобразен празник на балетното изкуство сътвориха на сцената на НЧ „Напредък 1869” балерините от „Грация”. Концертът бе посветен на 60-та годишнина от създаването на Школата по класически балет в Горна Оряховица и 10 години Балетна школа „Грация”.

Концертът започна с изпълнения на хор „Славянско единство” с диригент маестро Донка Копринкова. Песента постепенно премина в танц и на сцената едно след друго се редуваха изпълненията на балерините от всички възрастови групи на „Грация”. В един от танците, момичетата поканиха да се присъединят към тях и своите майки и ръководителката на Школата Соня Георгиева.

Специално за концерта бе подготвен 12-минутен танцов разказ за България. В спектакъла „Земята на Орфей” са примесени характерни български мотиви, цветя, трикольорът. Така чрез изразните средства на класическия балет, танцьорите разказват за България. Горнооряховската публика за първи път видя изпълнението на тази програмата. Преди това тя бе показана само в Гърция, където наскоро Балет „Грация” взе участие във фестивала „Слънце и музика”.

Танцови поздрави към домакините поднесоха балетната школа от Поповои балет „Галаксико” от Димитровград.

Гости на празника бяха преподавателите от Музикалната танцова академия проф. Петър Лукарски и проф. Лили Драгулева, както и балетни педагози от различни градове в страната.

Почетен гост на концерта бе основателят на Балетната школа в Горна Оряховица Стефка Антонова. Тя поздрави гостите и накратко припомни как започва работата на Школата. Ученичка на Стефка Антонова е настоящият балетен педагог и художествен ръководител на Школа „Грация” Соня Георгиева.

„В деня, в който църквата почита света Петка – пазителката на домашното огнище и уют, вие създадохте уют в душите ни. Карате ни да се гордеем с вас. Продължавайте да се трудите по същия начин и да създавате красота”, пожела на балерините и на тяхната ръководителка кметът инж. Добромир Добрев.

Като част от празника тази вечер от 18.00 ч. на сцената на НЧ „Напредък 1869” ще бъде представен спектакълът „Пепеляшка” от Сергей Прокофиев, постановка на Държавната опера в Бургас. Хореограф и режисьор на спектакъла е Хикмет Мехмедов. Входът за представлението е свободен.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица