1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Направиха първа копка на Регионалното депо за твърди битови отпадъци

IMG 8523Първа копка на изграждането на Регионалното депо за твърди битови отпадъци в Шереметя направиха днес зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова и кметовете на Велико Търново Даниел Панов и на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. С изграждане на съоръжението се слага край на 20-годишния проблем за депониране на отпадъците в региона.

Депото ще обслужва шест общини на територията на областта - Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Стражица, Златарица и Велико Търново.

Общата стойност на проекта е 33 463 000 лв. Средствата са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на Република България. “Това е най-голямата инвестиция за региона по Оперативна програма “Околна среда”, която ще се реализира до края на 2015 г.”, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Проблемите с депонирането на битовите отпадъци в региона датират от далечната 1995 г. В шестте съседни общини през 1998 г. бе създадено сдружението „За чисти селища“, което обединява усилията на местните общности за търсенето на екологосъобразни и устойчиви решения. Председател на Сдружението е кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

„До проекта за регионална система за управление на отпадъците се стигна с компетентната помощ и съдействие на държавните институции, и най-вече Областната администрация и Министерството на околната среда и водите с Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново”, подчерта Даниел Панов.

След направените проучвания, бе избрана площадката в Шереметя, за което получихме разбирането и подкрепата на месните хора, за което искам специално да им благодаря, добави кметът. Очаква се с изграждането на регионалната система за управление на отпадъците да бъдат решени проблемите с битовите отпадъци за над 170 000 жители за следващите 20 години. Изграждането на новото съоръжение ще осигури работа и постоянна трудова заетост на 51 човека, каза още Даниел Панов.
„Това е един от 19-те проекта, които се изпълняват в момента по Оперативна програма “Околна среда”, посочи заместник-министър Атанаска Николова. „Добрата организация и диалог между нас, кметовете на шестте общини, доведе до финала на този мащабен проект”, каза кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Стартирането на инвестиционния проект стана възможно благодарение на широкото участие на експерти, еколози, проектанти, инженери, строители и общественици, които наброяват над 1000 човека през последните 15 години, както и над 50 организации и институции - участници в планирането и съгласувателните процедури.

Всички шест общини в региона ще реализират значителни ползи от спестените средства, които сега плащат като санкции поради липсата на система за съхранение на битовите отпадъци и допълнителни разходи, свързани с тази дейност.

С реализирането на проекта теренът на сегашното сметище в Горна Оряховица, което попада в района на крепостта Ряховец, ще бъде освободен и рекултивиран. Това ще даде възможност да започнат археологически проучвания и възстановяване на крепостта. След рекултивация и залесяване на терена, в района може да бъде изграден и парк.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица