1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Палачинки с маджун опитаха гостите на празника на захарната метла в Стрелец

IMG 8794Домашно приготвени палачинки, мекици и качамак, подсладени с маджун опитаха гостите на І Регионален празник на захарната метла, чийто домакин в събота бе с. Стрелец.

Празникът бе организиран от Кметското наместничество в селото, НЧ „Заря-1900”, Клуб на пенсионера „Нов век” и със съдействието на Община Горна Оряховица. Целта на организаторите е да се възроди традицията за производство на маджун, да се издирят, съхранят и популяризират фолклорните традиции и обичаи от Горнооряховския край.

Някога в Стрелец имало обичай, който събирал хората есенно време в опушени от дим помещения. Там се варял маджунът, който навремето наричали „бедняшки мед”.

Правенето на маджун е ритуал, който е съществувал в селото още от турско робство. Когато не е имало захарна метла, маджунът се варял от дини и пъпеши. По-късно, когато семената на захарната метла били пренесени в селото и растението започнало да се отглежда, маджунът вече се приготвял от него, разказаха Иванка Джамбазова и Маргарита Острева, които от рано бъркаха на огъня, тава с маджун. Процесът на приготвяне на „бедняшкия мед” е бавен и започва още със засяване на семената на захарната метла. Готовото растение се реже, изчиства се, а сокът му се изцежда със специални преси. Вари се, докато се сгъсти. Много е трудоемко, но пък е много сладко, казват още двете жени.

През последните години този ритуал е позабравен. Това провокира и организаторите на празника, чрез пресъздаване на ритуала, гостите, макар и за кратко да се докоснат до домашния уют на отминалите дни.

Празникът на захарната метла бе открит от кметския наместник Райна Цветкова. Тя приветства гостите и благодари на организаторите и спомоществователите на празника.

За да подсилят автентичната атмосфера, на сцената в центъра на Стрелец излязоха самодейни състави от Община Горна Оряховица, от с. Патреш, Община Павликени, с. Козаревец, Община Лясковец, с. Лозен, Община Стражица. Честта да открият празника бе поверена на домакините от читалище „Заря 1900” и КП „Нов век”. Най-големите аплодисменти на публиката бяха за децата от ЦДГ „Асен Разцветников” с. Драганово, които бяха и най-малките участници в празника.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица