1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Американски студенти гостуваха на манастир „Св. Пророк Илия” за Екофорума за мир

IMG 9136Със Света литургия отслужена от четирима свещеници в манастир „Св. Пророк Илия” започна днес инициативата „Камбана за живот на Земята”.

Отслужен бе молебен и водосвет за здраве и благоденствие на жителите на Община Горна Оряховица и за мира по света.

На службата присъстваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Деница Коева, служители на общинска администрация и граждани. Гости на манастира в празничния ден бяха група студенти от Университета във Вирджиния, САЩ.

Свещениците отправиха благослов към жителите на Община Горна Оряховица и осветиха приготвения курбан.

Всички присъстващи бяха поздравени от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Всяка година на 24 октомври се събираме на това свещено за горнооряховчани място, тъй като манастир „Св. Пророк Илия” е покровител на нашия град. Със звъна на камбаната, която бием точно на този ден, пожелаваме на всички хора да загърбят своите противоречия и да се обърнат един към друг, да си подадат ръка и да работят заедно за доброто на страната ни, разказа на гостите от Вирджиния инж. Добрев. Пожелавам на всички здраве, защото то е най-важно. Нека делата които вършите бъдат благословени и мечтите ви винаги да се сбъдват, пожела на всички присъстващи инж. Добрев.

С благодарност към кмета и към ръководството на Община Горна Оряховица се обърна отец Зоран Мамучевски. Благодарим ви за грижите, които полагате за Църквата, за хората и за чувствата на вярващите. Всички заедно и с Божията помощ можем да постигнем повече. Бог да благослови целия град, обърна се към присъстващите отец Зоран.

След службата приготвеният курбан бе раздаден на миряните.

Всичко случващо се в двора на манастира с интерес бе наблюдавано от американските студенти. Най-голяма емоция у тях предизвика поръсването със светена вода за здраве.

Може да се каже, че ние сме на културно пътешествие из Балканския полуостров. В маршрута ни освен България са включени още Гърция и Турция. Тук се запознаваме с православието и с българската култура, както и с историята и културата на Балканите, разказа ръководителят на групата студенти доц. Андрю Уайтс. Нашият университет е основан от менонити, които са баптисти, но в началото са били пацифисти. Световният мир за нас е много важен. Ние работим с различни групи по целия свят, затова и посещението ни днес на този Екофорум за мир е изключително интересно и много важно за нас, каза още Андрю Уайтс и благодари за гостоприемството.

От 1995 г. камбаната на манастир „Св. Пророк Илия” е обявена за „Камбана за живот на Земята” от ООН. Тогава Горна Оряховица е била домакин на форум по повод 50-та годишнина на организацията. Всяка година на 24 октомври, когато се отбелязва Денят на ООН, тя бие, за да известява за надвисналата заплаха от екологична катастрофа над планетата.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица