1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горнооряховските журналисти връчиха традиционните си награди „Ряховски камъни” за 13-ти път

DSC 0129Пет награди „Ряховски камъни” връчиха тази година горнооряховските журналисти на свои достойни съграждани. Домакин на церемонията бе Художествена галерия „Недялко Каранешев”.

Наградите са ежегодни и се присъждат на изявени личности, попаднали в обективите на камерите и станали обект на перото на медиите в регионален и национален мащаб.

Дружеството на СБЖ в Горна Оряховица традиционно връчва отличията навечерието на Деня на народните будители. Празничната вечер уважиха ръководство на Община Горна Оряховица, десетки общественици, журналисти и гости.

Церемонията по традиция бе открита от председателя на горнооряховското журналистическо дружество Димитър Николов.

С приза „Благороден камък” тази година бе удостоено сдружение „С вяра в доброто”. Преди три години група горнооряховски младежи решават да започнат да помагат на бедни и социално слаби. Благотворителните им инициативи се редят една след друга и все повече горнооряховчани се включват в тях.

Като „Камък кремък”, който разпалва искрата на българщината, определиха журналистите основателят и председател на НЧ „Братя Грънчарови - 2002” Иван Иванов. Той е главен художествен ръководител на ДФС „Раховче” и ФК „Сидер войвода”. През 2003 г. Иван Иванов е включен в енциклопедията „Кой кой е в 21 век” на 30-то издание на Международния биографичен център на Университета в Кеймбридж.

Призът „Крайъгълен камък” получи дългогодишният уредник и директор на Историческия музей Елза Гарабетян заради усилията й да съхрани паметта на Горна Оряховица. Наградата идва година след нейното пенсиониране, като признание за огромния й труд. Елза Гарабетян е автор на книгите „Горнооряховски суджук”, „Горнооряховските православни храмове4, Горнооряховското бойно знаме”, както и на стотици публикации в местната и регионална преса.

 

„Торба с Ряховски камъчета” получиха футболистите на „Локомотив”. В 90-годишната история на футбола в Горна Оряховица има няколко периода, в които отборът е бил повод за общоградска гордост и радост. След 10-годишно отсъствие тимът е отново в професионалния футбол. „Черно-белите”, които тренират под ръководството на Сашо Ангелов, се наложиха много бързо като фактор в „Б” група през тази есен и накараха горнооряховските фенове отново да се върнат на стадиона.

С „Камък, който си тежи на мястото” журналистите отличиха собственикът на фирма „Аполон” Димитър Димитров. Фирмата осигурява близо 600 работни места. Горнооряховският бизнесмен направи най-голямата инвестиция в града за последните години. Новата производствена сграда на фирмата, която е разположена в Източната промишлена зона впечатлява с външен вид и архитектура.

Тази година специален гост на наградите „Ряховски камъни” бе проф. Пламен Павлов, който представи в Горна Оряховица своята нова книга „Векът на Самуил”. „Не трябва да отбелязваме 1000 години от смъртта на Самуил като някаква панихида. Това трябва да е хилядолетие на безсмъртието на един от най-великите български царе”, каза Павлов. Проф. Павлов бе удостоен с плакет „Приятел на журналистиката”.
Церемонията по връчването на „Раховските камъни” по традиция става повод и за признателност към хората, които помагат не само на журналистическите, но и на всички други начинания в града. Тази година плакет „Приятели на журналистиката” получиха собствениците на фирмите „Гулбанис вайн” Красимир Жеков и на „Хит” Тодор Зеленков.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица