1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горнооряховчани се преклониха пред делото на народните будители

IMG 9195В навечерието на Деня на народните будители, горнооряховчани се поклониха пред гроба на Иван Момчилов - създател на първото класно училище в града. Така обществеността отдаде заслужена почит на един от бележитите личности през Възраждането, допринесъл за развитието на просветното дело в Горна Оряховица.

На тържеството днес присъстваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Йорданка Кушева, ученици, учители, колективът на Общинска библиотека, представители на обществени и неправителствени организации, граждани.

Във възпоменателно слово, уредникът от Исторически музей Теменуга Йорданова разказа за живота и делото на Иван Момчилов. През целия си живот той се бори с надмощието на гръцката просвета.

Иван Момчилов е роден през 1819 г. в Елена. С идването си в Горна Оряховица през 1859 г., той поставя началото на класното образование и основава първото мъжко класно училище в града.

„По инициатива на Иван Момчилов на 11 май 1861 г. в Горна Оряховица за първи път се чества деня на Светите братя Кирил и Методий. Младият учител установява добър ред и дисциплина в училището. Въвежда биенето на звънеца и дежурствата на учениците. Проникнат от демократичната идея обучението да се води на роден език, Момчилов преподава на чист български език. В последните години от живота си Иван Момчилов основава Книжовно дружество, което си поставя за цел да съчинява, превежда и издава учебници, каза в словото си Теменуга Йорданова.

На гроба на Иван Момчилов бяха поднесени венци и цветя от името на народния представител инж. Клавдия Григорова - Ганчева, от Председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов и от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от горнооряховски училища, Общинска библиотека, обществени и неправителствени организации, граждани.

Празничните прояви по повод Деня на народните будители продължиха в Художествената галерия, където бяха наградени призьорите от общинския литературен конкурс на тема „Как словото пробужда за добри дела”.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица