1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

НЧ „Напредък – 1869” отпразнува 145 години

IMG 9298Почетен плакет и икона на Св. Пророк Илия подари заместник-кметът Йорданка Кушева на председателя на НЧ „Напредък – 1869” Атанас Петров. Това стана по време на тържествения концерт, с който бе отбелязана 145-та годишнина на най-старата културна институция в Горна Оряховица. „Нека светецът, покровител на нашия град, да ви закрилия и съпътства в творческия ви път”, пожела на самодейците заместник-кметът. Йорданка Кушева прочете пред публиката и поздравителен адрес от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

„Благодаря на всички, че тази вечер решихте заедно да отпразнуваме близо век и половина НЧ ”Напредък-1869”. С този концерт ние правим дълбок поклон пред хилядите ни предшественици, които ни завещаха вечно живия огън на едно културно огнище. Огън, палил горнооряховчани вчера, днес и утре, каза в празничното си слово председателят на читалището Атанас Петров.

Празничният концерт започна с изпълнение на Хор „Славянско единство” с диригент маестро Донка Копринкова. Творческата формация, която тази година чества 120 години от създаването си, откри празничната вечер с изпълнението на химна на народните будители от Добри Христов.

След „Славянско единство” на сцената излязоха изпълнителите от ВС „Нова музика”, поетите от Творческо литературната група „Асен Разцветников” и Хор „Еделвайс”. Пъстрата палитра от празнични изпълнения допълниха младите актьори от МТ „Алтернатива”, Балет „Калина” и Фолклорен клуб „Балканика”. Финал на празничния концерт постави Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода” с пъстра китка от песни и танци.

За празника самодейците от Читалището получиха много цветя, подаръци, поздравления от различни културни и обществени институции.
За дългогодишната си всеотдайна и успешна дейност художествените ръководители и читалищното настоятелство бяха наградени с грамоти и медали от Съюза на народните читалища в България. Отличията на културните дейци връчи председателят на НЧ „Напредък-1869” Атанас Петров, който също бе сред медалистите.

Читалищното настоятелство от своя страна връчи празнични грамоти на участниците, отличили се в конкурсната изложба „Читалището в бъдещето”. Сред наградените са талантливи художници от Общински детски комплекс и СОУ „Вичо Грънчаров”. А авторът на най-хубавата и оригинална рисунка - Станислав Петров, получи и парична награда от 50 лв. Празничната изложба ще остане да краси фоайето на читалището до Коледа, когато е и следващият голям концерт на сцената на НЧ „Напредък-1869”.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица