1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горнооряховски младежи започват активна работа насочена срещу агресията в обществото

DSC 0063С прожекция и обсъждане на филма "Трябва да съм луда"на режисьора Румен Сомов и Иван Янев, младежите от Горнооряховски младежки парламент поставиха началото на месеца, в които ще наблегнат върху правата на децата, проблемите в училище и ширещата се агресия в обществото. Филмът е интересен като експеримент - направен изцяло от аматьори и без пари. В него се разказва нерадостната история на красиво момиче, израснало в дом за сираци, което го превърнат в проститутка. Девойката минава през ужасяващите кръгове на насилие, проституция, наркотици и стига до лудница. Темата за трафика на хора и неразделно свързаните с него насилие и проституция е изключително актуална" -смятат младите хора.

Дейностите през месец ноември младите хора посвещават на 55 та годишнина от приемане от ООН та Декларацията за правата на детето /1959г./и 25 години от Конвенцията за правата на детето/1989г./, които се навършват на 20 ноември. На 20.11.1989 г. Общото събрание на Организацията на обединените нации приема Конвенцията за правата на детето – първата юридически обвързваща международна конвенция, която утвърждава човешките права на всички деца. Република България ратифицира Конвенцията с решение на ВНС от 11.04.1991 г. и от месец юни 1991 г. тя е в сила за страната и е част от вътрешното право Историческата 25-та годишнина на КПД е повод за радост и гордост, но тя трябва да послужи и като спешно напомняне, че има още много за вършене. Твърде голям брой деца не се възползват от правата, на които се радват техните връстници.

Затова през младежите от Горнооряховски младежки парламент стоят много задачи. Предстои им още един тренинг подготвен от Център „Мария”, които е един вид надграждане след проведения през септември тренинг против агресията от Сдружение ”Родители”. Ще приложат на практика приома „Връстници обучават връстници”. Ще осъществят различни инициативи в дните за „Международен ден на толерантността на 16ноември”, „Международен ден без тютюнопушене-18ноември”, , Световен ден за борба с насилието над деца на 19 ноември. Голяма кампания в училищата на града през „Седмица за справяне с тормоза в училище-19-24”, съвместна с център „Мария”, както и дейности против насилието над жени на Световния ден за борба срещу насилието над жени” - 25 ноември.

disk

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица