1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Вдъхновената от морето бургазлийка Емилия Николова показа творбите си на горнооряховчани

IMG 012880 живописни творби подреди в Художествена галерия „Недялко Каранешев” бургаската художничка Емилия Николова. Картините, обединени от мотото „Вдъхновена от морето”, са предимно маслена и смесена техника. Топли багри, настроение, емоция, копнеж, всичко това струи от творбите на Емилия Николова, която освен с изкуство се занимава още с журналистика, научна работа, благотворителност.

„Изключително съм щастлива, че съм тук с вас тази вечер. Благодаря за топлото посрещане, за вниманието и прекрасното отношение. Вие превърнахте тази моя изложба в истински празник”, сподели художничката при откриването на експозицията. На творчеството на Емилия Николова се насладиха десетки ценители на изобразителното изкуство. Гости ан откриването на изложбата бяха заместник-кметът Йорданка Кушева, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки” Милена Николова, художници от горнооряховското сдружение ГоАрт, представители на културни институции от града. „Ние, хората, които творим в Бургас, по никакъв начин не се чувстваме длъжни да рисуваме само морето. Напротив, морето е това, което ни вдъхновява да рисуваме хиляди неща и да ги изобразяваме по начина по който ги чувстваме”, сподели още художничката.

Емилия Николова е родена в Бургас, град в който са родени и творят плеяда от творци – художници, поети, музиканти, артисти. Първият й допир с изкуството е отпреди повече от 30 години. Тогава са първите й срещи с преподавателите от националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов”, гр. Казанлък. По-късно любовта й към науката я отвежда към СУ „Св. Климент Охридски”, където защитава докторска дисертация по направление „Обществени комуникации и информационни науки”, специалност „Журналистика и връзки с обществеността”. Притежава магистърски степени по специалностите „Връзки с обществеността”, „Консултативна психология” и „Социални дейности”. Специализира в областта на публичните комуникации и най-вече в областта на Арт мениджмънта и PR на арт организации. Емилия Николова е автор на пет книги. В процес на подготовка е шестата й книга, както и първата й стихосбирка. Автор е и на десетки научни статии, публикувани в редица български и международни издания, както и на над 100 стихотворения.

Емилия Николова е създател и собственик на Творческа къща “EmiliaArt”, специализирана в разпространение и затвърждаване имиджа и творческите постижения на редица съвременни български автори, творци в сферата на изобразителното и приложно изкуство.

Художничката предпочита работата с масло, но сред любимите й материали също е сухият пастел. Авторката има седем самостоятелни изложби и участие в десетки общи творчески изяви. Картини на Емилия Николова присъстват и в редица благотворителни инициативи. Авторски творби на художничката притежават ценители на изкуството от Мексико, САЩ, Турция, Великобритания, Русия и др.

Емилия Николова е член на „Съюза на български журналисти”, на „Съюза на българските писатели” и на Асоциацията на жените предприемачи „Селена”.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица