1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Първомайци вече е с напълно изградена канализация

IMG 0868Приключи проектът за изграждането на канализацията и доизграждане на водопровод в Първомайци. Държавната приемателна комисия от Държавен строителен контрол прие обекта и бе издадено разрешение за ползване. Сега Първомайци е едно от малкото селища в страната с напълно завършена ВиК система. Това оповести на пресконференция кметът на общината инж. Добромир Добрев. На срещата с медиите присъства и ръководителят на проекта инж. Емил Томов.

Строителните работи по проекта продължиха две години, а стойността му възлезе на 10 868 000 лв. Положени бяха над 37 км канализация и 4,5 км водопровод. Построени са и 2 канални помпени станции. По този начин е подобрено водоснабдяването на селото и отвеждането на битовите отпадни води до Районната пречиствателна станция за градовете Горна Оряховица – Долна Оряховица - Лясковец. Осъществено е и преминаване на напорната канализация под коритото на р. Янтра чрез безизкопна технология - хоризонтален сондаж.

Изградените канализационна и водопроводна мрежи ще обслужват 2 710 души, постоянно живеещи и около 200 работещи на територията на Първомайци.

Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. Малко на д 6,3 млн. лв. е финансирането от Кохезионния фонд, националното съфинансиране е близо 1,6 млн. лв., а от Община Горна Оряховица е почти 3 млн. лв. „Това ни поставя на второ място в страната по личен принос”, посочи инж. Добрев.

След реализиране на проекта Първомайци ще бъде още по- добро място за живеене. По време на работата имаше трудности. Гражданите недоволстваха заради пропадания и запрашеност на въздуха. Искам да им благодаря на хората за търпението и разбирането”, каза още инж. Добрев.

„Изградената по проекта инфраструктура ще допринесе за подобряване чистотата на водите на р. Янтра, както и качеството на подаваната питейна вода. По този начин ще се премахне риска от увреждане на здравето, ще се осигурят по- добри условия за живот на населението, ръководителят на проекта инж. Емил Томов. Проектът не предвижда преасфалтиране на улиците. Със съдействието на инж. Добрев фирмата изпълнител направи дарение в размер на 15 хиляди лева. Със средствата е извършен ремонт на най - критичните участъци по трасето”, каза още инж. Томов.

„От тук нататък ще търсим средства за асфалтиране. Тази година общината започна по малко да оправя участъци от улици, дори там където никога не е имало асфалтова настилка. Смятаме тази тенденция да се запази и догодина”, увери инж. Добрев.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица