1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Игнажден е, не давайте нищо назаем!

ignajdenНа 20 декември Православната църква отбелязва св. Игнатий. Наричат го Игнатий Богоносец, защото, когато бил малко дете, Исус Христос го вдигнал на ръце и казал на учениците си “Истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно”. Свети Игнатий служи четиридесет години като епископ на църквата в Антиохия. Римският император Траян го хвърлил на лъвовете, защото не искал да се моли на римските богове. След смъртта си светията се явявал на вярващите в него и им помагал при лечението на различни тежки болести. На този ден започват и родилните мъки на Божията майка.

Най-разпространеното поверие за Игнажден е кой първи ще влезе в дома ни. Ако е добър човек – чака ни добра и успешна година. Традицията повелява на този ден да не се работи. Не изнасяме нищо от къщи – най-вече сол или огън, за да не избягат от дома сполуката, късметът и берекетът.

Не даваме и не вземаме нищо назаем. Не се пере, за да не се настани в дома ни болест. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се местят кошерите, за да не избягат пчелите. Ако времето навън е ясно – през април ще има суша. Ако е облачно, чака ни успешна и обилна година.

Трапезата на Игнажден е като за празник, но ястията трябва да са постни.

На Игнажден празнуват: Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица