1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Проекти за над 16 млн. лв. изпълнява Община Горна Оряховица

Prilojenie 2 Zoni za vazdeistvie-1Община Горна Оряховица изпълнява проекти за над 16 млн. лв. Това е близо 76 на сто от стойността на общинския бюджет.

През 2014 г. продължиха усилията за повишаване благоденствието на всички жители на община Горна Оряховица. Реализираха се редица проекти, които обхванаха не само общинския център – Горна Оряховица, но и населените места от общината.

Приключиха строителните дейности по проект „Изграждане на канализация и доизграждане на водопровод с. Първомайци”, финансиран по оперативна програма „Околна среда” 2007-2013 г. С реализацията на проекта се осигури пълна изграденост на ВиК мрежа на населеното място.

Със средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда се изгради канализация по 8 улици в Долна Оряховица.

През настоящата година, в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда“, финансиране от ПУДООС получиха и населените места Янтра и Писарево за изграждане съответно на кът за отдих и малка детска площадка.

Стартира изграждането на Регионалното депо за твърди битови отпадъци по проект, финансиран от ОП „Околна среда 2007-2013 г.“. Депото ще обслужва шест общини на територията на областта - Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Стражица, Златарица и Велико Търново. Общият му капацитет ще бъде 673 359 тона годишно и ще обслужва около 175 хиляди души от 279 населени места.

Със средства от Международен фонд „Козлодуй“ се извърши енергийно-ефективна реконструкция на ЦДГ „Ален Мак“ и стартира проект: „Енергийно ефективна реконструкция на общинско улично осветление на територията на Община Горна Оряховица“. Проектът за уличното осветление цели да се повишат сигурността и експлоатационните характеристики на осветлението чрез набор от енергоспестяващи мерки.

Друг инфраструктурен проект, реализиран на територията на общината е „Рехабилитация на пътни участъци от улици в град Горна Оряховица“, изпълнен със средства от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Проектът допълва усилията на общинска администрация за подобряване състоянието на физическата градска среда.

Един от основните приоритет на Общината е развитието и на спортната инфраструктура. В изпълнение на приоритета започна изграждането на мултифункционална спортна площадка в кв. „Пролет“ гр. Горна Оряховица, която обхваща игрище за минифутбол, хандбал и волейбол. Средствата са също от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

„Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на гр. Горна Оряховица“ е един от най-важните проекти на Общината, който се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”. Реализирането му ще допринесе за балансирано развитие на градската територия и насърчаване на градско-селските връзки.

През изминалата година по програми и проекти се осигури заетост на 140 безработни лица от най-бедните и уязвими групи на пазара на труда в дейности като: работник строителство, общ работник, аварийни работници, архивари, поддръжка на пътища и озеленяване и др.

Продължи предоставянето на социалните услуги:

„Приемна грижа” по проект „И аз имам семейство”;

„Личен асистент” по проект „Подкрепа за достоен живот”;

Център за настаняване от семеен тип по проект „С грижа за всяко дете“;

Проектите са финансирани по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г.“ Община Горна Оряховица е партньор на Агенцията за социално подпомагане по предоставянето на услугите „Приемна грижа“ и „Личен асистент“.

Към момента по проекта за „Приемна грижа“ се отглеждат 10 деца в 6 приемни семейства.

Социалната услуга „Личен асистент“ се предоставя на 34 потребителя (деца и лица с увреждания) от 31 лични асистента.

В изградения по ОП „Регионално развитие 2007-2013“г. Център за настаняване от семеен тип се обгрижват 12 деца и младежи с уреждания в среда близка до семейната.

За поредна година продължи и предоставянето на услугата „Обществена трапезария” от Домашен социален патронаж – гр. Горна Оряховица, с проектно финансиране от Фонд „Социална закрила”. Тя беше предоставена на 30 самотноживеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии.

Община Горна Оряховица, заедно с две детски градини и две училища приключи реализацията на най-големия си проект за етническа толерантност и интеграция: „Танцуваме, играем и учим заедно”, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г. Една от целите на проекта бе да се допринесе за спиране на ранното отпадане от образователния процес на децата от малцинствата чрез провеждане на творчески клубове, работа с родителите, подобряване на материално-техническата база.

Друг успешно приключил проект през годината е проект: „Бяло, пурпурно, синьо, зелено – следите на вечността”, финансиран по ОП „Регионално развитие 2007-2013г.” с водещ кандидат община Велико Търново и партньори общините Горна Оряховица и Дряново. По проекта беше изработен регионален туристически продукт, свързан с богатите възможности за туризъм на регион Велико Търново – Горна Оряховица – Дряново. Туристическият продукт беше представен на националния и международния туристически пазар.

В рамките на проект: „Повишаване компетентността и мотивацията на служителите от Община Горна Оряховица”, финансиран по ОП „Административен капацитет 2007-2013 г.“ се проведоха обучения по основни и ключови компетентности на общински служители. Основната цел бе подобряване обслужването на гражданите и бизнеса на територията на община Горна Оряховица.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица