1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

18 детектора ще мерят концентрацията на радон в Община Горна Оряховица

radon sn18 детектора, измерващи концентрацията на радон ще бъдат разположени на територията на Община Горна Оряховица. 13 от тях ще са в Горна и Долна Оряховица, а останалите 5 в населените места. Разполагането на детекторите е в рамките на Националната програма за намаляване въздействието на радон в сгради върху здравето на населението. Една от целите на програмата е да бъде изработена радонова карта на България, като в нейната основа ще стоят замерванията и данните от детекторите, разположени на територията на цялата страна.

Детекторите ще бъдат разположени в сгради частна собственост, задължително на 1 етаж. В продължение на 1 година уредите ще измерват концентрацията на радон, като след първите 6 месеца ще бъдат подменени. До 14 януари, ако има желаещи граждани в дома им да бъде разположен детектор, могат да го заявят в стая 211 в Община Горна Оряховица. Детекторите са абсолютно безопасни.

Радонът е естествен радиоактивен газ, който прониква в помещенията през пукнатини в пода, кухини във вътрешните стени, канали, комуникационни тръби и др. Концентрацията на радон в жилището зависи от метеорологичните условия, честотата на отваряне и затваряне на прозорци и врати, вида на отоплителната система, както и от вида на използваните строителни материали при изграждане на дома. До сега повишени концентрации на радон са наблюдавани само в райони в страната, в които има добив на уран.

На територията на Община Горна Оряховица няма находища на уранови руди

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица