1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Кметовете от област Велико Търново ще преминат обучение за управление на кризи

Областният управител доц. Пенчо Пенчев е разговарял с началника и заместник началника на НВУ „Васил Левски” ген. Цветан Харизанов и полк. Георги Камарашев за провеждане на обучение на кметовете от десетте общини в региона, свързано с управление на кризи. Целта на обучението е осигуряване на превенция във връзка с контрола над водоемите, предстоящото снеготопене и ранното оповестяване на населението. Обучението ще се провежда с участието на експерти от Националния военен университет и служители на РС „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Във вторник областният управител се срещна с трима от кметовете на общините Свищов, Горна Оряховица и Стражица, като две от общините посети на място и направи обход на водоеми. В областна администрация доц. Пенчев се срещна с кмета на Свищов Станислав Благов, който го информира за резултатите от проверката на водоемите на територията на общината, както и за състоянието на дигите по р. Дунав в района на Свищов. Съгласно заповед на кмета от 6.02. 2012, е била сформирана междуведомствена комисия, която е направила оглед и обследване на дигите в районите Свищов- Вардим и Свищов- Белене. От направеното обследване на 10.02. 2012, комисията е излязла със становище, че дигите са в добро експлоатационно техническо състояние. Станислав Благов уведоми още областния управител, че свлачището в западната част на покрайнините на града е възможно да се активизира по време на снеготопенето.

По-късно доц. Пенчо Пенчев посети община Стражица, където се срещна с кмета инж. Детелина Борисова и заместник- кмета Йордан Димитров. Те информираха областния управител, че на 19.02.2012 на язовирите Кандашка чешма край Горски Сеновец и „Бекчия 21” край Кесарево са извършени изкопни работи за уширяване и постигане на по-голяма дълбочина на преливниците. Инж. Борисова съобщи още, че един от малките водоеми –яз „Звъничето”, край село Мирово е пълен на 95%. Микроязовирът обаче е с много малка вместимост, през преливника по естествен път водата се отича в дере и не създава опасност , тъй като отокът е малък, и граничи със земеделски земи. Заедно със заместник- кмета и служител на общината, отговарящ за превенцията при бедствия, доц. Пенчев посети на място язовир „Звъничето”. В Горна Оряховица областният управител се срещна с кмета на общината инж. Добромир Добрев, като двамата обсъдиха състоянието на речните корита и микроязовирите в общината. Кметът го увери, че със заповед ще състави междуведомствена комисия, която да направи оглед и да набележи критичните участъци на дигите по поречията на р. Янтра и р. Росица.

Областният управител заедно със служител на общината, отговарящ за превенцията при бедствия, посети на място микроводоеми в землищата на селата Паисий и Стрелец, които са частна собственост и разговаря с един от собствениците от фирма „Воден свят”-ООД, която ги стопанисва. Микроязовирите Паисий 1 и Паисий 2 са в добро състояние, но трите моста в района са с малка проводимост, за да поемат евентуално придошли води при снеготопене. Собственикът Георги Иванов сигнализира областния управител, че преди време по язовирната стена, която е от земно-насипен тип са преминавали тежкотоварни моторни средства, собственост на фирми за дърводобив от региона, в резултат на което стената уляга, образуват се дупки от 1 метър и има опасност да се разруши. По случая областният управител направи връзка с директора на РУГ – Велико Търново инж. Николай Николов, за да потърси съответните фирми и да забрани преминаването по стената. Освен това той настоя при първо такова нарушение от страна на фирмите, да бъде сигнализиран от собствениците на „Воден свят”ООД.

 

Източник на информацията-Пресцентър Областна администрация

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица