1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Преди 145 години започва да се пише градската история на Горна Оряховица

sn.Ivan_RalchevПрез 2015 г. се навършват 145 г. от обявяването на Горна Оряховица за град. Най-важното свидетелство за началото на градската история е приписката на местния свещеник Йонко Тревненски от октомври 1870 г. От тогава до сега, градът под „Камъка” преживява периоди на възход и на кризи, на бедствия и катаклизми, но продължава да се развива вече почти век и половина.

За отбелязването на тази сериозна годишнина се подготвят много публични прояви в духовната сфера, част от годишния културен календар на Общината. По този повод съвместно с Историческия музей ще публикуваме интересни факти и снимки от историята на Горна Оряховица от 1870 г до наши дни.

Не са малко горнооряховчаните оставили трайна следа в историята. Много са и техните последователи, които днес славят името на града у нас и зад граници. За всичко това ще разказваме през годината. И няма как да не започнем със свидетелството на поп Йонко Тревненски, с което започва да се пише градската история на Горна Оряховица.

 „1870 октомврий: Нашето село Оряховица се прогласи за град от техни превъзходителства Търновския и Русчушкия паши…” – това записва за историята местният свещеник поп Йонко Тревненски.

Според запазените свидетелства още преди този формален акт Горна Оряховица се е оформила като един притегателен център за населението от балканските и околните села. Благодарение на това, че още през 1538 г. местният владетел Рустем паша успява да издейства за своите земи покровителство от султана, в следващите няколко века Ряховица получава възможността за относително свободно развитие. Заради изключителните права за търговия и самоуправление, през Възраждането селището вече е прочуто със своите големи пазари и разнообразни занаяти. Сред тях се отличават уменията на горнооряховчани в отглеждането и търговията на добитък, както и производството на месни деликатеси – символ на които и до днес остава горнооряховския суджук.

         Икономическия просперитет обуславя една добра основа за духовното и просветно развитие на града. През 70-те години на ХІХ век в Горна Оряховица съществуват пет църкви, един манастир, седем училища с над 500 ученика, едно женско дружество и читалище „Напредък”, основано през 1869 г.

 Снимки:

  • III.02 – Копие от приписката на поп Йонко Тревненски – най-важното свидетелство за началото на градската ни история
  • III.03 – Първият печат на Горнооряховската община от 1870 г., с уникални за времето гравюри – слънце и думата УСПЕХ – символизиращи народното пробуждане и вярата в бъдещето на града.
  • III.04 – III.09 – Гравюрите на известния изследовател Феликс Каниц са първите илюстрации за бита на горнооряховчани през този период
  • III.10 – III.15 – В началото на 70-те години на ХХ век Иванчо Захариев открива първото „светлописно” (фотографско) ателие в Горна Оряховица и в следващите години с воля и упоритост успява да излекува страха на новите граждани от магнезиевата светкавица.

Снимките са предоставени от Исторически музей - Горна Оряховица.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица