1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Да берат тежки гроздове си пожелаха на Трифон Зарезан в Горски долен Тръмбеш

IMG 2292И тази година кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев гостува за празника Трифон Зарезан в Горски долен Тръмбеш. В селото се намира единствения голям лозов масив в Общината. Домакини на празника бяха акционерите на фирма „Гулбанис вайн”, чиято собственост са лозовите масиви. Доброто настроение на най-големия празник на лозарите, заедно с домакините споделиха и председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов и заместник-кметовете Йорданка Кушева и Деница Коева. Поздравителен адрес на домакините Пол Бейтън и Диян Жеков връчи кметът инж. Добромир Добрев. 

Празникът започна с водосвет, отслужен от отец Славчо, който благослови лозите и лозарите. После собствениците и гостите им зарязаха лозето и си пожелаха да берат тежки гроздове наесен. Настроение сред гостите внасяха и изпълненията на Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода” при НЧ „Напредък – 1869”. Празникът завърши с хоро и дегустация на виното от последната реколта.

Близо 450 дка са лозовите масиви на фирма „Гулбанис вайн”, разположени в землището на Горски долен Тръмбеш. Отглеждат се девет сорта бяло и червено грозде, сред които Мускато бианко, Шардоне, Каберне фран, Мерло, Марселан и др.

През 2010 г., фирмата прави и първото вино от собствено грозде. Макар и в минимални количества, то е добре прието от ценителите на виното. През следващите години производството се увеличава, идват и отличията. През 2014 г. вино Мускато бианко, реколта 2012 г. печели Голям златен медал в Брюксел на Concours Mondial de Bruxelles. Златен медалист от винарското изложение Фингърлейкс, САЩ е Каберне Фран, реколта 2011. Мерлото от 2013 г. пък, още с първата си поява на винената карта, спелечи сребърен медал от Mondial du Merlot в Швейцария. Вината на „Гулбанис вайн” са носители на още много отличия от Румъния и България.

През 2014 г. фирмата изкара на пазара първа реколта Мерло и Шардоне, които са приети много добре на пазара. За това говори фактът, че цялото произведено количество вече е изкупено. В края на февруари, началото на март на пазара ще се появят и първите бели вина, реколта 2014.

Тази година от фирмата ще зарадват ценителите на дионисиевата напитка и с купажни бели и червени вина. В момента технолозите правят проби и преценяват кои сортове точно да комбинират.

Вината на „Гулбанис” се правят само от собствено грозде във винарните в Старосел и Камен. Горнооряховската фирма вече има почти пълното оборудване за съхранение и бутилиране на готовото вино, което е и първата стъпка към изграждане на собствено шато.

Освен на родния, вината на „Гулбанис вайн” вече се налагат и на чуждестранния пазар- Великобритания, Германия, Италия. Съвсем наскоро, виното опитаха и в африканската държава Гана.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица