1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Успешно приключи проектът на Община Горна Оряховица „С грижа за всяко дете”

IMG 2435Община Горна Оряховица успешно приключи социалния проект „С грижа за всяко дете”, реализиран в продължение на 17 месеца. Разкрита бе социална услуга от резидентен тип „Център за настаняване от семеен тип”, с капацитет 14 места. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Стойността на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 165 381 лв.

„Концепцията на проекта „С грижа за всяко дете” предложи нов модел за качествена грижа на децата и младежите с увреждания, ориентирана към индивидуалните им потребности в условия на среда, близка до семейната. Този модел успешно замени институционалния тип грижа и е крачка, в посока на политиката на Република България за извеждане на децата и младежите от институциите”, каза на пресконференция по повод финала на проекта кметът на Общината инж. Добромир Добрев. На срещата с медиите присъства и заместник-кметът Йорданка Кушева и екипът напроекта.

Социалната услуга осигурява на своите потребители индивидуализирана грижа и подкрепа в условия близки до семейната среда, по-добро качество на живот и възможност за пълноценно развитие и социално включване. През 2014 г. услугите на Центъра ползваха 13 деца и младежи с увреждания изведени от Дом за деца с умствена изостаналост – с. Горски Сеновец, община Стражица и от Дом за деца и младежи с умствена изостаналост - с. Илаков рът, община Елена. През декември едно от настанените деца беше осиновено. Така в края на годината потребителите на социалната услуга останаха дванадесет на брой: пет деца с увреждания и седем младежи с увреждания. Предвидените 2 места за 2 деца с увреждания от общността останаха незаети по време на изпълнението на проектните дейности.

В рамките на проекта на 14 длъжности бяха назначени 13 лица в трудоспособна възраст. Те бяха обучени в придобиване на знания и формиране на умения и подходи за работа с деца и младежи с увреждания.

Предоставяната резидентна грижа задоволява основните жизнени потребности на дванадесетте деца и младежи с увреждания и осигурява условия за по-добро качество на живот. Осигурява безопасна и сигурна среда за живеене и достъп до здравни услуги, до други социални услуги в общността, обучителни и образователни дейности.

На децата и младежите с увреждания е осигурена допълнителна подкрепа посредством ползване на други социални услуги в общността. Младежите ползват услугите на Дневния център за възрастни хора с увреждания, по отношение на психологическа подкрепа, рехабилитация и трудотерапия, а децата ползват услугите на Дневния център за деца с увреждания за психологическа подкрепа, рехабилитация и работа с логопед. Подкрепа на децата с увреждания оказват и Мобилните центровее за информиране, консултиране, обучение и подкрепа на деца и за работа с деца, лишени от родителска грижа. Децата и младежите с увреждания посещават Помощно училище „Св. Теодосий Търновски” – Велико Търново, информира ръководителят на проекта Магдалена Трайкова.

С реализирането проекта Община Горна Оряховица разшири натрупания опит в предоставянето на социални услуги от резидентен тип. Така тя се нарежда сред общините с най-добре развити социални услуги предоставяни в общността, каза в заключение инж. Добромир Добрев.

След приключване на проекта се очаква социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип” да продължи да функционира като делегирана от държавата дейност, с капацитет 14 места.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица