1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Община Горна Оряховица се присъединява към инициативата Ден на розовата фланелка

den na rozovat fanelkaЗа поредна година Община Горна Оряховица се присъединява към инициативата Ден за борба с тормоза в училище - Ден на розовата фланелка. Тя се провежда последната сряда на месец февруари в много страни по света. Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Община Горна Оряховица е инициатор за отбелязването на 25 февруари 2015 г. като ден за борба с тормоза в училище

Всички 17 училища на територията на общината получиха специално подготвени за този ден тематични брошури, плакати и розови ленти, с които да отбележат по своя преценка Деня за борба с тормоза в училище.

В Община Горна Оряховица Денят на розовата фланелка се отбелязва с акцент върху това, че всеки може да помогне, че всеки трябва да е отговорен

Ти можеш да помогнеш!

  1. 1.Ти можеш да убедиш своите приятели и съученици да опитате да спрете тормоза.
  2. 2.Ти можеш да потърсиш съдействие от учител или друг възрастен в училище.
  3. 3.Ти можеш да подкрепиш детето, жертва на тормоз, като станеш негов приятел и му помогнеш да бъде прието от класа.
  4. 4.Ти можеш да разговаряш с насилника, ако той е част от твоя приятелски кръг и да потърсите заедно други начини за справяне с проблемите му.
  5. 5.Ти можеш със своя пример да въздействаш на помагачите на тормозещия и на пасивните наблюдатели.
  6. 6.Ти можеш да прекъснеш веригата на тормоза, изтривайки съобщение или снимка, унижаващи друго дете.
  7. 7.Ти можеш да инициираш или да участваш в кампании за ограничаване на агресията и тормоза във вашето училище.

 Инициативата е започнала спонтанно през 2007 година в Канада. Тогава две канадски момчета решили да подкрепят свой съученик, който бил тормозен и подиграван заради розовата блуза, с която отишъл на училище. На следващия ден момчетата раздали 50 розови тениски на свои приятели и съученици, за да заявят своя протест срещу тормоза и насилието. Много бързо инициативата става популярна по целия свят, а от 2012 година се отбелязва активно и в България. Деца и възрастни носят дрехи с розов цвят или си поставят розови ленти.По този начин те заявяват своята съпричастност с жертвите на физически и психически тормоз в училище и декларират готовността си да отстояват доброто и справедливостта.

PLAKAT DEN NA ROZOVATA FLANELKA 2015



 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица