1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Оригинални фотографии от строителството на Паметника Шипка показва изложба в Историческия музей

IMG 2467Изложбата „80 години Паметник на свободата“ гостува на горнооряховчани в навечерието на националния празник 3 март. Експозицията е подредена в Историческия музей и е предоставена от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Изложбата е посветена на 80-годишнината от освещаването и откриването на Паметника на свободата на връх Шипка.

Експозицията бе открита от директора на Историческия музей Пламен Мадемов, който изрази благодарност към колектива на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ за гостуването на изложбата в Горна Оряховица.

„Шипка стои по-високо от ежедневните ни проблеми. Историята на Паметника е съпоставима с героичния подвиг на опълченците. Шипка доказва, че е символ на целия български народ, защото за изграждането на Паметника помагат всички българи”, каза при откриването на изложбата Мая Миланова - и. д. директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Историята на Паметника е пресъздадена чрез фотографии и документи, разпределени в няколко теми: Шипченска епопея – събитието, обединило всички слоеве на българското общество около идеята за построяването на паметник; създаване на „Комитет за въздигане на паметник за възраждането и освобождението на българския народ”; конкурсни проекти и строителство; тържествата по освещаването и откриването му; развитие на идеята за превръщането на връх Шипка в национален музей.

Проектът на Паметника е дела на скулптора Александър Андреев и арх. Атанас Донков. Изграждането му започва през 1926 г., а на 26 август 1934 г. е открит тържествено. На откриването присъстват цар Борис ІІІ, който произнася реч, министър – председателят Кимон Георгиев и цялото правителство.

Изложбата представя оригинални фотографии от строителството на Паметника и от всенародните чествания по време на откриването. Показани са също колекции от тематични пощенски картички, юбилейни монети и плакети, възпоменателни медали.

Откриването на експозицията в Историческия музей уважи цялото ръководство на Община Горна Оряховица. Гостите на изложбата получиха юбилейното издание на вестника на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа”, посветено на 80-та годишнина. Със запазени печати от фонда на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ всеки посетител имаше възможност да подпечата документ за спомен.

         Експозицията ще гостува в Исторически музей – Горна Оряховица до 24 март 2015 година. На 3 март (вторник) музеят ще бъде отворен за посетители от 09.00 до 18.00 часа. През целия празничен ден входът за посетители ще бъде безплатен. Всеки желаещ ще може да подпечата картичка за спомен от изложбата със запазените печати от фонда на НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица