1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

50 години от обединението на читалищата в Сергювец и Темниско честват в Първомайци

afich 14 03 15 koncert ParvomaiciС тържествен концерт на 14 март (събота) в Първомайци ще бъде отбелязана 50-та годишнина от обединението на читалищата „Развитие” – Темниско и „Иван Вазов” – Сергювец. Самодейците честват и половинвековен юбилей от откриване на сградата, в която днес се помещава НЧ „Иван Вазов – 1893” в Първомайци. Концертът ще започне от 10.00 ч., а в програмата ще вземат участие творческите колективи към читалището.

Новата читалищна сграда в Първомайци е открита на 7 февруари 1965 г. Това събитие е пряко свързано със създаването на селото. През 1955 година на 31 декември е обнародван Указ на Държавният съвет на НР България, който постановява създаването на село Първомайци от двете съседни села Темниско и Сергювец. Десет години по-късно се обединяват двете читалища на бившите вече села.

Строителството на новото читалище започва през юли 1960 година със средствата и с труда на хората от селото. Проектът на сградата е направен от тогавашната Окръжна проектантска организация във Велико Търново от архитект-проектант Дончо п. Христов и архитект Димитър Георгиев. По-късно архитектите предоставят скиците и на жителите на с. Сушица. Затова и читалищната сграда в селото е копие на читалището в Първомайци.

Най-голям дял в строителството на читалището имат Стоян Чекухчев и Никола Янакиев. Строителството на сградата завършва през 1965 година. Открита е с тържествено събрание, на което присъства цялото село. На 22 фувруари същата година се провежда Учредителното събрание, което приема новото читалището да се нарича „Иван Вазов” – името, което е носило читалището в Сергювец. За председател е избран председателят на читалището в Темниско – учителят Симеон Трифонов Симеонов. В новия управителен съвет влизат изявени читалищни дейци и от двете читалища. Всички те си поставят амбициозните задачи да превърнат новото читалище във водещо, да постигнат нови успехи в художествената самодейност, да обновят библиотеката.

През годините читалищната сграда се дооборудва с помощта на ръководството на Община Горна Оряховица и много фирми от региона.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица