1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Започва ваксинирането на животни срещу болестта „син език”

vaksinirane_sin_ezikОт 25 март започва ваксинирането на овце и говеда срещу болестта „син език”. Ваксина ще се слага само на животни, регистрирани в Областна дирекция Безопасност на храните и маркирани с ушна марка. Маркировката на животните е за сметка на стопаните, а ваксинацията е безплатна. Записването и предаването на информацията за броя на животните и наличните ушни марки, ще се извършва на 19 и 20 март от 09.00 до 19.00 ч. във Ветеринарната лечебница в Горна Оряховица, стана ясно на проведената в Общината среща на местната епизоотична комисия. На срещата присъстваха кметове и кметски наместници на населените места от Общината, практикуващи ветеринарни лекари, сключили договори за ваксиниране на животните, представители на РЗИ – Велико Търново и на РСПБЗН – Горна Оряховица.

Регистрацията и поставянето на ушна марка на животните, намиращи се на територията на Горна Оряховица ще се извършва от д-р Явор Генев от Ветеринарната лечебница в града. Д-р Генев ще регистрира и животните от Първомайци и Правда. За селата Поликраище, Янтра и Крушето ще отговаря д-р Йордан Ламбев. За Върбица, Горски долен Тръмбеш, Писарево и Долна Оряховица отговаря д-р Димитър Димитров. На животните от Драганово, Горски горен Тръмбеш, Стрелец и Паисий, регистрацията ще се извършва от д-р Милена Енева.

Същите лекари ще извършват и ваксинацията на животните.

Област Велико Търново е една от най-засегнатите области в страната, стана ясно от предоставената информация на срещата. Болестта е обхванала в по-голяма степен частта разположена на юг от главен път София – Варна, но има и констатирани случаи и на север на територията на общините Горна Оряховица, Павликени и Полски Тръмбеш. Само за миналата година в областта са изплатени обезщетения за над 350 000 лева. Необходимо е спешно да бъдат предприети мерки за ваксинация на животните. За всички населени места в областта има сключени договори с лекари и има осигурена ваксина. Ваксинацията трябва да бъде извършена във възможно най-кратки срокове като най-подходящо е това да стане до края на месец март или началото на април.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица