1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Природозащитниците могат да осиновяват бездомни кучета, за месец са осиновени 13 безпризорни животни

IMG 2870Природолюбителите могат да си осиновяват бездомни кучета. Така се дава шанс на хората, които хранят безпризорните животни около блоковете да ги запазят и да продължат да се грижат за тях, но вече при спазване на определени правила. Това информира управителят на фирмата, ангажирана с безстопанствените кучета Илияна Мусева. От началото на март Община Горна Оряховица има сключен договор с ЕТ „Илияна Мусева” за намаляване на популацията на бездомните животни.

Всеки, който иска да осинови куче трябва да попълни декларация по образец. Задължителни условия са кучето да бъде ваксинирано от фирмата, да има паспорт, всяка година да се ваксинира против бяс, а на всеки три месеца да се извършва обезпаразитяване за глисти и кучешка тения. Към декларацията задължително се прикрепя и снимка на кучето. Декларации за осиновяване могат да се вземат от фирмата или от ст. 211 на Общината. Само за един месец в Горна Оряховица има 13 осиновени безпризорни животни.

От началото на март фирмата е обработила над 20 кучета. Те се упояват, кастрират, ваксинират се против бяс, обезпаразитяват се и се маркират, като ушната марка за Общината е розова, припомня Илияна Мусева. Упояването на животните става със специални стрелички, които се издухват от спринцовка с упойка и се забива в мускулатурата на кучето. Илияна Мусева апелира към гражданите, ако видят животно със забита в него стреличка, да не го закачат, да не се опитват да махат стреличката или да я тъпчат. Това може да се окаже опасно за тях, акцентира управителката на фирмата. Тя припомни също, че около детски ясли и гради, училища, заведения за хранене, след обработка кучетата не се връщат, а се местят на друго място. Това е изискване по закон. „Нека е ясно, че ние не убиваме животните. За миналата година няма нито едно умъртвено куче. Всички животни, които се залавят се кастрират или се осиновяват”, каза още Илияна Мусева. Управителката на фирмата отново напомни, че собствениците на кучета трябва да ги регистрират и да им поставят чип. „Гражданите трябва да бъдат отговорни към животните си, а не да ги пускат на улицата”, каза още Илияна Мусева. „Мними природозащитници има много, но когато трябва да се спазват определени правила или да се прояви отговорност, всички абдикират. До сега не сме получили съдействие от нито една неправителствена организация за нищо, а сме ги търсили многократно. Съвсем скоро имахме сигнал, за който отново търсихме тяхното сътрудничество, но отново без резултат”, каза още Илияна Мусева. Продължава и проблемът с т.нар. „кучешки туризъм”, при който се карат кучета от други населени места. „Нееднократно са забелязвани бусове, които стоварват животни в тъмните части на денонощието в различни райони на града. Тук гражданите могат да ни бъдат от помощ и ако забележат подобни нередности да снимат, а след това да ни предоставят снимките”, призова Илияна Мусева.

През миналата година фирмата е обработила 119 кучета, като 85 % от тях са били женски, за да се намали популацията. Осиновени са 8 животни.

IMG 2872IMG 2873

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица