1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Общините могат да кандидатстват за разкриването на социални трапезарии

11030649 968002763209984 1536128597 oОбщините могат да кандидатстват за разкриване на социални трапезарии по оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се. Възможностите на програмата бяха представени на информационен ден във Велико Търново пред представители на общинските администрации от областта.

Агенцията за социално подпомагане стартира изпълнението на оперативната програма за финансиране на обществените трапезарии. Целта е да се допълни, надгради и разшири обхватът на действащата национална програма за подпомагане на обществените трапезарии, финансирана от фонд „Социална закрила”. Към момента са разкрити 179 трапезарии, обслужващи 13 252 потребители, които функционират от началото на октомври до края на април.
Със средствата по оперативната програма ще се даде възможност създадените трапезарии да работят целогодишно, като осигуряват топъл обяд на нуждаещите се през периода, за който няма национално финансиране – от началото на май до края на септември. Осигурена е подкрепа за създаване на нови трапезарии за целогодишно обслужване в общините, които не са финансирани по фонд „Социална закрила”.
Обществените трапезарии ще предоставят топъл обяд на хора и семейства, които получават месечни социални помощи, на самотни неосигурени родители, които живеят с децата си, на самотни възрастни хора с минимални пенсии, на скитащи и бездомници, на семейства, пострадали от бедствия и аварии, подпомогнати еднократно по реда на Закона за социално подпомагане.
Видовете хранителни продукти за приготвянето на топлия обяд ще бъдат определяни от съответната Община. Тя ще има ангажимента и отговорността да гарантира разнообразно седмично меню, с което да осигури балансирано хранене на нуждаещите се, при спазване на изискванията за безопасност на храните и националните норми и стандарти за хранене. Всяка одобрена Община ще получи финансиране на база брой потребители, стойност на храноден за един човек, общ брой на работните дни в съответния месец, административни разходи и разходи за транспорт и съхранение, определени като единна ставка в размер на 5% от стойността на купените хранителни продукти.
Стойността на един храноден за един човек е изчислена на 2, 30 лв. с ДДС. С тях на потребителя следва да се осигури супа, основно и хляб. При реализирани икономии може да бъде осигурен и десерт.
Предвижда се операцията да обхване над 5 хиляди души. Общият бюджет на процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е на стойност 5 995 571 лв.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица