1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Часовниковите кули в Горна Оряховица

IV.04Началната дата на изграждането на първата часовникова кула в Горна Оряховица не е установена с точност. Първоначално кулата е построена като наблюдателница-стражница. През 70-те години на XVIII век по решение на общината е преустроена и приспособена за часовникова. Най-ранната записка за Горнооряховския градски часовник е от венецианския търговец от 1782 г. От нея става ясно, че вижда голяма часовникова кула, снабдена с „чан“. Същата бележка носи информация, че кулата наскоро е била снабдена с часовников механизъм.

Други сведения от началото на ХIХ век, са от разчетено арабско писмо върху каменна плоча, вградена в часовниковата кула на град Габрово. В него се съобщава: … В Търново влезе един благодетел … Освен часовника в Рахотица /така е разчетено името на селището/ направи и това, да насочва тези, които ще слушат часовника преди Габрово...“. Отбелязаната година е 1814, от което може да се предполага, че през този период в Оряховица е имало часовникова кула. В приписка на страниците на богослужебна книга се съобщава за силна буря разразила се на 10 октомври 1849 г., която съборила часовниковата кула. По-късно, през 1866 г., на 15 юли изгаря сахатчийницата, но през 1869 г. Феликс Каниц, описвайки животинския пазар в града, съобщава, че в 12 часа на обяд ударил часовника на чаршията. В спомените за Освободителната война е записано, че на часовниковата кула периодично дежурел наблюдателен пост. В началото на ХХ век в първите илюстровани пощенски картички се изобразява часовниковата кула на града, която редом с новопостроения паметник на Георги Измирлиев става един от символите на историческата ни памет. Покривът на кулата е покрит с медна ламарина, като по този начин тя получава завършен облик.

Часовниковата кула съществува до 1913 г., когато частично е разрушена от катастрофалното земетресение в Горна Оряховица. По-късно, на ъгъла на улиците „Добруджа“ и „Долнооряховска“, върху сграда, построена през 20-те години на века, в която първоначално се помещавала обущарска кооперация „Солидарност“, е поставен часовник. Той е закупен с едностранен кръгъл циферблат, произведен в Германия. След разрушаване на сградата не е установено местонахождението на часовника.

През 1927 г., във връзка с провеждащия се мострен панаир в града, нова часовникова кула е издигната над сградата на общинското управление и е поставен циферблатен часовников механизъм. Тя съществува до началото на 70-те години на ХХ век, когато е съборена при строителството на новия център на града. Механизмът в дървената кула е монтиран от Хаджиниколов от София. Сведенията сочат, че в периода от 1938 до 1940 г. за него полага грижи Стефан Апостолов. През 1944-1945 г. го ремонтира Григор Димитров. Часовниковият механизъм е бил периодично навиван на ръка от местните пожарникари. През 1972 г. във връзка с реконструкцията на централния площад, кулата е съборена, а часовникът остава за съхранение в Общински народен съвет в Горна Оряховица.

Пет години по-късно, на 21 май 1977 г., върху тринадесететажната „Панорама“ в Горна Оряховица, е поставен третият регистриран електронен часовник в България. Той е изработен от творчески колектив ученици и преподаватели от електротехникума в града, но поради проблем с поддръжката на сложния механизъм, часовникът скоро спира да измерва времето.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица