1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

1 април - Ден на хумора и шегата

21На 1 април отбелязваме Деня на хумора r шегата. Празникът е международен, а в България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имате късмет през цялата

година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обед на самия ден. Има и различни версии за произхода на този празник.

Една от версиите за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

През 18 век този весел празник е станал широко известен и популярен. Англичаните, шотландците и французите го разпространявали в американските си колонии. В Ден на хумора е било прието да се шегуват хората помежду си и да си правят безсмислена поръчки, например, някой да намери и донесе сладък оцет.
Първоаприлските шеги са изключително разнообразни и обхващат широк диапазон на хора като тези които се майтапят, както и тези, над които се шегуват. Най-известните първоаприлски шеги, които вече са класифицирани в топ 100 на шегите и майтапи за първи април на всички времена (The Top 100 April Fool's Day Hoaxes of All Time), сред които са: падането на кулата в Пиза, репортаж за летящите пингвини, кацане на НЛО в Лондон, смяна на десетичната система за измерване на времето, промяна на числото Pi от 3,14 до 3,0 и много други.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица