1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горнооряховското поделение 22 790 чества 80 години

3На 30 март 2015 г. Поделение 22790 Г. Оряховица отбеляза тържествено своя 80-годишен юбилей.

         В района на поделението (днес Военно формирование 22790 за “ЯХБЗ и Е” и единствено останало действащо от общо 6 на територията на Община Г.Оряховица) за празника освен официалните гости дойдоха и десетки бивши офицери и сержанти,членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, служили тук по различно време. На трибуната сред официалните лица бяха: полковник Йордан Божилов - Директор на Дирекция в МО, полковник В. Михайлов - Началник Сектор “ЯХБЗ и Е” в КСВ, полковник Ангелов-Зам. началник на НВУ ”В. Левски” В. Търново, подполковник Сашо Николов - държавен експерт в Щаба на отбраната, подполковник Анатолий Димитров - командир на Военно формирование 42600 Мусачево, Милена Николова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки” в Община Г. Оряховица, бившите командири на поделение 227690 полковник (ОЗ) Тома Иванов, полковник (ОЗ) Стойко Стойков, полковник (ОЗ) Георги Георгиев и подполковник (ОЗ) Цветан Цветков.

         Множеството от запасни офицери и сержанти бе основно от най-активното в СОСЗР Г. Оряховица Дружество”Химик”, а сред тях се открояваха майор (ОЗ) г-н Стефан Петров-в момента Областен управител на гр. Русе и капитан (ОЗ) Димитър Вълков - в момента Началник на Дом на армията гр. Русе и Председател на ОбщС на СОСЗР Русе.

         След изнасянето на знамето и приемането на строя, кратко слово за развитието на поделението през годините прочете командира му капитан инж. Димитър Янков. Той поздрави личния състав и присъстващите с юбилея и постигнатите през годините високи резултати. Приветствие към военнослужещите и запасните поднесе и полковник Йордан Божилов, който благодари на личния състав за полаганите усилия при изпълнение на поставените задачи и пожела успех на военнослужещите в бъдещата им работа, като припомни, че от поделението са израснали много високо подготвени командири, а сега в него служат едни от най-добрите офицери, сержанти и войници. ”Вие наистина сте достойни наследници и продължители на най-добрите военни традиции на вашите предшественици” -завърши полковник Божилов. От името на бившите командири на поделението кратко приветствено слово изнесе полковник (ОЗ) Стойко Стойков, а подполковник (ОЗ) Цветан Цветков, в качеството си на Председател на Общинския съвет на СОСЗР Г. Оряховица връчи на капитан Янков поздравителен адрес от името на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и възпоменателна картина.

         След зачитане на получените поздравителни адреси и заповеди за обявяване на благодарност и повишаване в длъжност на военослужащи, с грамоти и възпоменателни сувенири бяха наградени отличили се офицери, сержанти и войници.

         В края на тържеството, след традиционното преминаване на състава в тържествен марш, бе проведена демонстрация на технически средства за ЯХБЗ и Е, използвани във военното формирование - прибори и средства за индивидуална защита, модулна станция за специална обработка на въоръжение и техника, автомобил за радиационно и химическо разузнаване и др.

         Празникът завърши с коктейл за военослужащите и гостите в р-т „Тиролия” Г. Оряховица, където в уютната обстановка си дадоха среща и споделиха спомени настоящи и бивши офицери и сержанти, отдали голяма част от живота си именно на това поделение в Горна Оряховица, и гордо носещи името „Химици”.

        

Малко история:

         Военно формирование 22790 води началото си от Общовойсковата химическа рота, сформирана със Заповед №63 от 30 март 1935 г. на Министъра на войната и придадена към I-ви инженерен полк гр. София. Със Заповед на Министерството на войната №246 от м. май 1937 г. към ротата ежегодно се открива и Школа за запасни химически подофицери в състав от 1 рота. От 1940 г. до 1949 г. ротата е дислоцирана в София (последователно в района на Божурище и Симеоново), след което е преместена в гр. Брезник. През м. септември 1950 г., вече реорганизирана от рота в Общовойскова химическа дружина тя е предислоцирана в гр. Карлово, където престоява до 1959 г., като междувременно през 1951 г. от дружината се сформират две поделения: Народно-военно химическо училище и 59-ти отделен батальон за химическа защита.

         В изпълнение на Разпореждане №00705/10.08.1959 г. на Началника на Генералния щаб на БНА, поделението за пореден път се предислоцира вече в Горна Оряховица в района на 60-ти зенитен артилерийски полк и 71-ви отделен зенитен артилерийски дивизион. Преместването се извършва само за 5 дни (от 20-ти до 25-ти август.1959 г.) с 4 влакови ешелона с общо 110 вагона. В този период личния състав наброява около 400 човека. През 1971 г. поделението прераства в Полк за химическа защита (до 2007 г.), а от 1978 г. е променено условното наименование на Поделение 22790. След 1990 г. в следствие на предприетите реформи числения състав е редуциран последователно до батальон към 38-ми полк за ядрена, химическа и биологическа защита в Мусачево, а след това и до рота. През 2010 г. в поделението е сертифицирана една рота и два отделни взвода за Силите за отговор на НАТО (NRF).

Материалът и снимките са предоставени от подп. (ОЗ) Благомир Дончев - Уредник на Клуб „Българско войнство”  Горна Оряховица

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица