1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

За внимание и толерантност в храмовете по време на Великденските празници апелират от РСПБЗН

photo verybig 1079632Уважаеми съграждани,

Наближава един от най-големите християнски празници – Великден. В нощта срещу празника всички вярващи се стичат в църковните храмове. В помещенията се струпват стотици хора, всеки с личните си проблеми, но всеки със свещ в ръка. Предпоставките за създаване на извънредни ситуации са много, но най-опасни в тези моменти са църковните свещници, под които негоримите покрития често са формално поставени, а недогорелите свещи се събират в кашони точно под свещниците. Обикновено тия вечери преминават спокойно, без проблеми и произшествия, но е добре по време на празничната литургия всеки посетител на църковния храм да има едно наум – безопасното напускане на тези помещения не е осигурено напълно. Вратите се отварят навътре и създават предпоставки за запушване на изхода в случай на аварийно напускане. Допълнителните изходи обикновено са невидими, а чести са и заключени. Сред множеството хора с различен манталитет, събрани на едно тясно място, лесно може да възникне паника и при най-незначителния повод. Тези случаи най-често завършват с множество травми, осакатявания, дори смърт. Затова трябва да се положат всички усилия за запазване на спокойствие и самообладание. В такива моменти помещението трябва да се напусне максимално бързо, но внимателно, без да се избутват другите и да им се пречи. Това само влошава положението. Дайте път на нетърпеливите. Дръжте децата близо до себе си. Те са най-лесната жертва на паниката. Загасете свещите, за да не станат те допълнитена причина за усложняване на ситуацията. Вече напуснали помещението се отстранете от изхода и осигурете пътя на идващите след вас.

Не викайте. Свещенослужителите са инструктирани за действия при извънредни случаи, вслушайте се в техните съвети и им се доверете.

Спазването на тези прости правила е лесно, но ефективно, затова влизайки в храма си ги припомнете и се помолете за една безаварийна празнична нощ!

Ръководството на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Горна Оряховица пожелава на всички весели и щастливи празници.

Материалът е предоставен от РСПБЗН - Горна Оряховица

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица