1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Становище на РИОСВ относно проверка след сигнал за почистване на пасище в землището на Първомайци

Експерти на РИОСВ – Велико Търново и РДГ – Велико Търново извършиха проверка по сигнал за сеч в защитената местност „Божур поляна“ и унищожаване на червения божур - обект на опазване в защитената територия.

При проверка на документацията се установи, че Община Горна Оряховица е издала разрешения за почистване от дървесна и храстова растителност в два имота в землището на с. Първомайци. По начина на трайно ползване, имотите представляват „пасище с храсти“. Представени са и протоколи за тяхното трасиране.

На терена се констатира, че имотите са обрасли с храстова растителност, предимно глог и шипка, както и единични дървета – келяв габър, клен, мъждрян, космат дъб и цер. Поземлените имоти не представляват гора по смисъла на Закона за горите. Целта на почистването е земята да може да се използва по предназначение, като пасище.

Горепосочените имоти са в близост до защитената местност „Божур поляна“, но не попадат в защитената територия. В границите й не са извършвани никакви мероприятия.

Маркировката на местността е опреснена при последното лесоустройство на горските територии в района.

В момента на проверката, не е установено нарушение на екологичното законодателство.

 

Прикачени файлове:
ФайлКачилРазмерПоследна промяна
Изтегляне на файла (press-ZM Bojur poliana-23.04.2015.pdf)Становище на РИОСВ - Велико ТърновоВръзки с обществеността83 Kb23.04.2015 10:58

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица