1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Стартира Глобалната седмица за пътна безопасност

20150225-HHHJFZHTRTL-1424859549В цялата страна днес стартира Тертата глобална седмица за пътна безопасност на ООН. Тя ще продължи до 10 май и ще премине под мотото Спаси живота на децата. Глобалната седмица за пътна безопасност се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция за закрила на детето. Кампанията подкрепят Българският Червен кръст, Съюзът на българските автомобилисти, Министерството на образованието и науката, областните управители, дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет.

В рамките на седмицаат в цялата страна по утвърдена Национална програма ще се провеждат различни мероприятия свързани с безопасността на движение и ще се разпространява визитната картичка на инициативата.

Програмата предвижда беседи по пътна безопасност с ученици, с участието на служители от пътна полиция, провеждане на специализирани полицейски операции по метода „Широкообхватен контрол” за използване на обезопасителни системи за деца, колани, защитни каски и проверка за правоспособност на водачите на МПС. Предвидени са също тематични родителски срещи с участие на представители на институциите на териториално ниво. Н а 8 май ще бъде почетена паметта на децата, загинали в пътно транспортни произшествия. Програмата включва още тематични работни срещи организирани от кметовете на общините, с участието на представители от институциите на местно ниво и заинтересовани страни, за генериране на мерки и действия с цел по-добра защита на децата на пътя. Предвидени са също и забавно-състезателни програми в областните и общински центрове по темата за безопасността на движението, както и тематични изложби на детски рисунки на обществени места.

На 8 май (петък) от 10.00 ч. в РСПБЗН – Горна Оряховица, съвместно с група „Пътна полиция” при Районно пътно управление ще се проведе демонстрация за спасяване на пострадал водач от катастрофирал автомобил. Участие ще вземат ученици от ОУ „Иван Вазов”, информираха от РСПБЗН.

Във фоайето на ОДМВР – Велико Търново е подредена изложба от детски рисунки, които са част от конкурс на тема „Спаси живота на децата”. Участие в него взеха ученици от 12 учебни заведения на пет общини в областта – Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Павликени, Стражица и Полски Тръмбеш, на възраст от 7 до 18 години. Рисунките ще останат в полицейската дирекция до края на глобалната седмица за безопасност на движението. След това ще бъдат изложени във фоайето на Регионалния инспекторат по образование. Наградените творби ще бъдат включени в годишния календар на инспектората по образование за 2016 г. Информация за датата, часа и мястото на връчването на наградите ще бъде публикувана допълнително.

Областната дирекция на МВР, съвместно с Регионален инспекторат по образование и общините в област Велико Търново ще организират ученическо състезание на тема „Пресичай безопасно”. В 10 учебни заведения, които разполагат с площадки по безопасност на движението, ще се проведат състезания, на които децата ще имат възможност да демонстрират познанията си по безопасност на движението. Служители на сектор „Пътна полиция” ще оценяват знанията им.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица