1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Наситени на събития майски дни очакват жителите и гостите на Община Горна Оряховица

IMG 4353По традиция месец май в Община Горна Оряховица е изключително наситен със събития в духовната сфера. Десетките инициативи, включени в календара, се реализират с активното участие на всички обществени организации в града. Главни организатори на проявите са Общината, Историческият музей и Художествената галерия „Недялко Каранешев”. Целият културен календар за годината пък минава под знака на 145-тата годишнина от обявяването на Горна Оряховица за град.
Програмата за майските дни на културата бе представена на тематична пресконференция от кмета инж. Добромир Добрев, заместник -кмета Йорданка Кушева и директора на Музея Пламен Мадемов.

Множество концерти, изложби, конкурси и театрални представления ще предшестват празничния за горнооряховчани 29 май. Програмата стартира в началото на май с културно-музикалният фестивал “Божур фест”, припомни зам.-кметът Йорданка Кушева и очерта по-важните акценти от културните събития в града.

На 7 май (четвъртък) от 17.00 ч., на пл. „Георги Измирлиев” се открива Средношколска борса. Заедно с изнесената сесия на Борсата се организира хепънинг, посветен на Деня на Европа и на Европейската седмица на младежта. Борсата продължава в петък в Младежкия дом.
„За четвърта година даваме възможност за съвместно представяне на всички училища в общината с прием след VII клас. Борсата отново доказва, че в общината има добре конструирана училищна мрежа и добри педагогически кадри, обясни” зам.-кметът Йорданка Кушева. Паралелно с Борсата в петък ще тече Културно-образователният форум „Младежи и деца – приемственост и доброволчество”. В организирането му Общината си партнира с Националната мрежа за децата и с Регионалния инспекторат по образованието във В. Търново. Денят 8 май приключва с концерт на трио „Сопрано”, който започва в 18 ч. в Зала 1 на Общината.

На 12 май от 18,00 ч. в Младежкия дом с празничен концерт балет “Етна” ще отбележи 25 години от създаването си. Час по-късно в НЧ “Напредък – 1869” Театралният колеж “Любен Гройс” ще представи постановката “Вишнева градина” по Чехов.

Прожекция на документалния филм “Човекът, който се казваше Буров” ще бъде показана на 13 май от 18,00 ч. в Зала 1 на общината, при свободен вход. Специален гост ще бъде режисьорът на лентата Станимир Трифонов. На 15 май от 16,00 ч. в НЧ “Напредък – 1869” ще бъде открит десетият юбилеен Международен конкурс за изпълнители на популярна песен “Нова музика”, който ще продължи два дни. „За него, освен самите изпълнители, очакваме и много хора, които са помагали през годините”, обясни Йорданка Кушева.
На 16 май Горна Оряховица ще се включи в Европейската нощ на музеите със специална програма, подготвена от Историческия музей. Следват концерти на хор “Славянско единство”, на абитуриентите от читалищните формации на НЧ “Напредък – 1869”, изяви ще имат децата от ЦДГ “Ален мак” и мажоретният състав при СОУ “Вичо Грънчаров”.

За първи път тази година общинското ръководство организира тържествено изпращане на горнооряховските абитуриенти. Младежите ще шестват по червен килим на площад “Георги Измирлиев” на 23 и 24 май, а след това ще бъдат специално приветствани от кмета инж. Добромир Добрев.

Денят на българската просвета и култура 24 май традиционно ще бъде отбелязан с празнично шествие на централния площад от 10,00 ч., в което ще участват деца от детските заведения, ученици, учители, просветни и културни дейци.

Последната седмица на май ще бъде още по-наситена със събития, като всяка вечер на пл. “Георги Измирлиев” ще има различен концерт. Първи ще подгреят настроението местните рок-групи “Черноризец”, “Демоде”, “Озон Френдли” и “Батъл Стийл”. Те ще излязат на сцената на 25 май от 18,30 ч., а в 20,00 ч. ще забият рок любимците от Б.Т.Р. На 26 май от 20,00 ч. своите фенове в Горна Оряховица ще зарадват Михаела Филева и Графа. На 27-ми от 20,30 ч. на площада ще излязат танцьорите от ансамбъл “Чинари”, които ще представят спектакъла Болярите на танца”.

Близо 60 души ще се включат в историческа възстановка, насрочена за 28 май, когато в Горна Оряховица е Ден за поклонение и почит към героите. Заедно с великотърновския Клуб „Традиция” ще покажем ролята на I Революционен окръг в Априлското въстание и мястото на неофициалната му столица Г. Оряховица в събитията. Възстановката ще покаже ролята на жените за избухването на въстанието в дома на баба Пантелейца, Елена Грънчарова и организирания от нея женски бунт и всички исторически важни моменти и хора, обясни директорът на Музея Пламен Мадемов.
В празничния за Горна Оряховица ден, 29 май, по традиция програмата ще започне в 10,00 ч. с тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат обявени новите почетни граждани и носители на награди за принос в различни сфери. В 10,40 ч. на пл. “Георги Измирлиев” ще започне тържественият ритуал по издигане на знамето на Горна Оряховица и представяне на удостоените със звания и награди по повод празник на града. Концерт на Гвардейския представителен духов оркестър ще повдигне градуса на настроението след 11,00 ч. на централния площад. По същото време, но в Младежкия дом, ще бъде открит ХVІ-ят Международен пленер по живописатира. За най-малките жители на града е подготвен детски празник от 17,30 ч. на площада с участието на артистите от софийския театър “Пан”. Празничният ден ще завърши с голям концерт от 19,00 ч., в който ще се включат талантите от “Нова музика”, “Дийп Зоун Проджект” и Васил Найденов, и празнични илюминации.

Следват два дни на забавления и кулинарни демонстрации в парк “Градската градина”, където на 30 и 31 май ще бъде традиционният празник на горнооряховския суджук. Над 50 метра от месния деликатес, музикална програма и много настроение обещават организаторите на кулинарния фест. Иван Звездев, Димитър Рачков, Илия Илиев- Професора, Поли Паскова, Христо Косашки и ансамбъл “Чинари” ще веселят в двата дни жителите и гостите на празника.

Съвместна изложба, организирана от Община Горна Оряховица, подготвят за публиката във Велико Търново Историческия музей, Художествена галерия „Недялко Каранешев” и Общинската библиотека. Експозицията ще бъде наредена в Изложбени зали „Р. Михайлов”. За нея Галерията ще извади от фонда си творби на автори като Христо Кулов, Георги Динков и др., както и произведения на децата, включили се в конкурса „Символите на Г. Оряховица”. Общинската библиотека ще заложи на подбрана тематична колекция от книги и брошури, сред които се откроява книгата на Звезделин Цонев за Горна Оряховица. В архивни фотоси Музеят ще покаже откриването на железопътната гара, на Летището, историческата значимост на I Мострен панаир и други ключови за града събития и личности. Изложбата ще бъде открита на 20 май от 17.30 ч.

Прикачени файлове:
ФайлКачилРазмерПоследна промяна
Изтегляне на файла (СПОРТНИ ПРОЯВИ В ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА-МАЙ.doc)Спортни прояви през месец майВръзки с обществеността45 Kb 5.05.2015 16:08
Изтегляне на файла (ПУБЛИЧНИ ПРОЯВИ МАЙ 2015 финал2.doc)Публични прояви в духовната сфера през месец майВръзки с обществеността151 Kb 5.05.2015 16:07

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица