1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

След Освобождението започва да се гради модерна Горна Оряховица

h-l CentralСлед дългоочакваното Освобождение горнооряховчани се заемат с амбициозната задача да променят ориенталския облик на своя град. Още през първите години се оформят водещите държавни институции. Съборена е голяма част от централното ядро. На място на старите порутени къщи са построени редица общински сгради, помещаващи околийското управление, читалището с театрален салон и библиотеката. Създадени са градски мирови съд и първата пощенска станция в града. Хотел „Централ” е първият в града, разполагащ с кафене, ресторант, питиепродавница и собствени файтони. Предлаганото удобство за гостите на града бързо измества ориенталските ханове и гостоприемници. Благодарение на факта, че първият фотограф Иванчо Захариев се осмелява да изнесе своята техника извън ателието, през 90-те години се появяват първите пощенски картички на Горна Оряховица. Панорамните снимки открояват на фона на сгушените къщи петте църкви – символичните столици на отделните махали.

До края на века са изградени градска баня, околийска болница и парк „Градска градина” с питиепродавница, дансинг и шадраван с керамични скулптури. От гледна точка на монументалното строителство още през 1880 г. на р. Янтра между Горна Оряховица и Темниско е построен паметникът мемориал „Александровски мост” в чест на Освобождението и новия български княз. Освен с барелеф на Александър І, мостът е украсен с каменна скулптура на лъв, стъпкващ с предните си лапи змия. През същия период признателните горнооряховчани полагат основния камък и издигат пиедестал за паметника на местния предводител на Априлското въстание Георги Измирлиев на същото място, където е обесен през 1876 г.

Сред традиционните занаяти най-силни позиции запазва „залханджийството” – отглеждане, търговия, клане на добитък и производство на месни продукти. Горнооряховските джамбази и касапи запазват търговската си слава още дълго време, а техният специализиран Сър пазар продължава да привлича клиенти от цялата страна. Все пак градът не остава чужд на европейските тенденции, бурно навлизащи в младото българско отечество. В Горна Оряховица отварят врати две содолимонадени, две циглени, пет тютюневи, една спиртна и една бонбонена фабрика, а през 1890 г. е изградена и бирена фабрика „Бабенец”. Качеството, с което се отличава тяхната продукция, за кратко време ги прави носители на редица национални и международни награди. С множеството дюкяни и работилници улица „Темнишка“ се оформя като търговското сърце на града. Тук се появяват и първите двуетажни къщи, даващи модерен облик на устремения към новия век град.

Информацията и снимките са предоставени от Историческия музей.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица