1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Болницата в Горна Оряховица е разкрита с решение на Върховния медицински съвет от 1895 г.

2Болници в съвременния смисъл на понятието съществуват в западно и централноевропейските страни от ХVIII век. В България първите здравни заведения са създадени едва след Освобождението, като едно от най-старите е Александровската болница от 1879 г.

На 15.11.1895 г. Върховният медицински съвет приема бюджета и щата за финансовата 1896 г. като в него се предвиждат средства за разкриване на 8 околийски болници като между тях е и тази в Горна Оряховица. За управител е назначен д-р Петър Цончев от гр. Габрово. Непрекъснато протичат ремонти тъй като определените сгради за помещаване са стари. По щат в началото са предвидени 10 легла, но само в първите две години са 14. Обемът на работата е малък, като годишно се лекуват около 200 болни. Същевременно е разкритата и околийска амбулатория. През 1931 г. обаче болницата е закрита, тъй като държавата не е в състояние да я издържа. Поради тази причина се разкрива първата частна хирургическа болница с 15 легла, а през 1934 г. и втора такава.

Десетилетие по-късно идва предложението за строителство на кооперативна болница. То е поставено за обсъждане през 1946 г. от градския лекар д-р Никола Попов. Това начинание среща горещата подкрепа на населението в цялата околия. Д-р Попов заедно с Христо Константинов правят проучване на съществуващите дотогава народни кооперативни болници. Възлага им се задача да изработят устав на болницата и да подготвят свикването на учредително събрание за основаването на ?. През месец юни 1946 г. е приет устав, в който са отбелязани основните цели, а именно: да се развие кооперативна болница за лечение и поделения със специалности според нуждите и паричните средства; тя да се сдобие с необходимите имоти, машини, апарати, инструментариум и материали за постигане на задачите, както и да се организират собствени стопанства. На учредителното събрание е избран и първият управителен съвет с председател д-р Никола Попов, а за председател на контролния съвет е назначен Христо Пантелеев Константинов.

Така на 01.07.1946 г. започва строителството като се предвижда да се разкрият 800 легла. Поради липса на материали обаче то е прекъснато и възобновено през 1953 г., но с преработен план за 250 легла. Първоначално проектът за болницата е тя да бъде построена на южния склон на м. Камъка с изглед към с. Арбанаси, но Министерството на народното здраве и социалните грижи под влияние на лясковчани, определя сегашния терен.

През 1958 г. строежът на новата болница е завършен и към нея се прибавят останалите отделения в града. Надстроени са също два етажа над поликлиниката и нови корпуси в стационара.

Текстът и снимките са предоставени от Историческия музей.

 

 

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица