1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

За четвърта година Община Горна Оряховица домакинства културно – образователен форум

IMG 4561„Младежи и деца – приемственост в добровлчеството” бе темата на културно – образователния форум, който Община Горна Оряховица организира за четвърта поредна година. В работата му взеха участие представители на всички институции, които работят с деца и ученици, за да дискутират заедно проблемите и успехите в сферата на образованието. В организирането на форума Община Горна Оряховица си партнира с Националната мрежа за децата и с Регионалния инспекторат по образованието във Велико Търново.
Тази година основна роля във форума беше отделена на Младежкия и Детския парламенти в Горна Оряховица, които разказаха за своите доброволчески инициативи.
„Основната функция на образованието е не само да дава знания, но и да възпитава. И за да се реализира тя успешно, в една посока трябва да работят всички партньори – семейството, детската градина, училището, институциите и неправителствените организации”, каза при отриване на форума заместник - кметът Йорданка Кушева.
Община Горна Оряховица може да се похвали с доста успешни практики за такова партньорство и част от тях бяха представени пред гостите на събитието.
Първи разказаха за своята работа момчетата и момичетата от Горнооряховския младежки парламент. „Пътят към промяната – това сме ние”, бяха нарекли своята презентация младежите. Те бяха избрали интересен начин да представят своята дейност и инициативите с тяхно участие.

След тях бе представена и дейността на още по-малките парламентаристи от ЦДГ „Щастливо детство”. Презентацията им, която бе на тема „И моят глас е важен” показа как малчуганите изпълняват своя годишен парламентарен календар.
За правото на глас и при най-малките деца говори Мария Брестничка от Национална мрежа за децата. „Детското участие: принципи, приоритети и практика” защитава идеята, че от най-ранна възраст трябва да се развива самостоятелно мислене и право на детето само да взема решения за себе си. Мария Брестничка представи накратко дейността на Национална мрежа за децата, в която членуват 128 организации, както и „Бележник 20157 Какъв е средният успех на правителството в грижата за децата”.
Последната презентация беше на началника на Регионалния инспекторат по образование – Велико Търново инж. Розалия Личева. Тя говори за гражданското образование. „През последните години в училищата на Област Велико Търново се провеждат все повече и различни инициативи, като дни на отворените врати и на ученическото самоуправление, различни родолюбиви прояви и национални кампании. Прави впечатление, че тези инициативи са все по-интересни за учениците и те с голямо желание се включват в тях”, сподели инж. Розалия Личева.

След приключването на Форума, домакини и гости посетиха Общинската средношколска борса в Младежкия дом, която бе открита вчера.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица