1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

145 годишната градска история на Горна Оряховица ще бъде представена с изложба във Велико Търново

11012617 1008784129139396 8069146583995544168 nНа 20 май 2015 г. от 17:30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ Велико Търново ще бъде открита изложба „145 години град Горна Оряховица“. Експозицията е организирана от община Горна Оряховица със съдействието на ХГ „Недялко Каранешев“, Исторически музей – Горна Оряховица и Общинска библиотека. Изложбата има за цел да покаже културното, историческото и художественото наследство на горнооряховчани, обхващащо периода от обявяването на Горна Оряховица за град до наши дни.

Художествената галерия ще представи от своя фонд картини на известни художници – класици като Христо Кулов, Александър Маджаров, Стойна Савова, Георги Динков и др. Развитието на днешния град през погледа на изкуството ще бъде показан с картини на съвременни горнооряховски художници. Рисунките на младите участници в конкурса „Символите на Горна Оряховица“ ще представят тяхната гледна точка към бъдещето на града.

Историческият музей е подготвил серия от архивни фотографии и документи, които ще илюстрират най-важните събития от „градския“ период. Избрани снимки ще отразят промените, настъпили в градската среда, икономическата и културната сфера на Горна Оряховица, от края на ХІХ век до наши дни.

Общинска библиотека ще се включи в експозицията със специално подбрана колекция от книги и брошури, свързани с историята на града. Акцент в тяхното представяне ще бъде „История на град Горна Оряховица и околностите му Лясковец и Арбанаси” от Звезделин Цонев, отпечатана в далечната 1932 г.

Идеята на организаторите е чрез история, изкуство и литература да се покаже развитието на града през последните 145 години.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица