1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горна Оряховица се побратими с естонския град Нарва

1206 012Договор за сътрудничество във всички сфери подписаха днес кметовете на Горна Оряховица, инж. Добромир Добрев и на естонския град Нарва, Тармо Таммисте. Решението за побратимяването на двата града бе одобрено на заседание на Общинския съвет през месец януари. Дългогодишното сътрудничество между Горна Оряховица и Нарва започва през 2007 г. и днес то бе скрепено с договор.

Договорът е от полза и за двете страни, коментира Тармо Таммисте, според когото проблемите на Г. Оряховица и Нарва са идентични. Дори знамената ни имат по един еднакъв цвят, който показва, че обичаме свободата. Важното е да си помагаме да не допускаме едни и същи грешки, каза Таммисте. 
Има много неща, които можем да научим от естонците, смята инж. Добрев. Едно от първите неща, които ще бъде направено между двата града, е представители на Нарва да участват в конкурса „Нова музика”, провеждан в Г. Оряховица. До края на годината пък ще бъде организирана кръгла маса, на която ще бъдат обсъдени по-дългосрочните приоритети пред вече побратимените градове.
 
Много от европроектите са свързани с трансгранично сътрудничество, тук също ще си помагаме, допълни инж. Добрев. Според Таммисте, когато времената са добри не се обръща толкова внимание на начините, по които могат да се привлекат допълнителни средства. Кризата ни научи още по-бързо да пишем проектите си, обясни кметът на Нарва.
Гр. Нарва е разположен на североизточната граница на Естония с русия, на левия бряг на река Нарва, област Ида-Вирумаа. Той е третият по големина град в Естония след Талин и Тарту. Населението е 66-67 000 жители, като преобладаващата част са руснаци. Годишният бюджет на Нарва е в размер на 60 млн. евро, като допълнително по европроекти ръководството успява да привлече годишно по още 3-4 млн. лв. Тамошният Общински съвет се нарича Градско събрание и се състои от 31 души. 15 от тях са центристи, други 9 са безпартийни, но в коалиция с центристите. Именно Градското събрание избира кмета на Нарва.

 

Символ на града е Нарвския замък, знаменитите Нарвски бастиони, Ратуша, Кренголмската манифактура и др. Градът е известен в историята най-вече със северната война на Петър I.

Главни промишлени отрасли на града са: енергетика, строителни материали и машиностроене, производство на камини и текстилни изделия, шевна промишленост, търговия. Развити автобусния и жп транспортът. Градът разполага с малко летище. Добра е политиката в областта на здравеопазването и социалните дейности, както и в образованието. В града функционират филиал на университета в Тарту, много добър Професионално-учебен център, музикални и спортни училища и школи. Визитната картичка на града е шахматистът Пауло Керес.

Партньори на Нарва са близо 16 града от Русия, Беларус, Полша, Украйна и Финландия. Градът е член на Съюза на балтийските градове и Асоциацията на градовете-побратими.

 1206 0101206 0151206 049-KalinHristov

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица